”Metoo visade att vi inte kommit så långt i Sverige som en del trott. Uppropet visade vardagens slagfält för kvinnor. Fast i valrörelsen är det bara vi som fortfarande pratar om denna viktiga fråga – från de andra är det tyst”, säger Gudrun Schyman (Fi).
”Metoo visade att vi inte kommit så långt i Sverige som en del trott. Uppropet visade vardagens slagfält för kvinnor. Fast i valrörelsen är det bara vi som fortfarande pratar om denna viktiga fråga – från de andra är det tyst”, säger Gudrun Schyman (Fi). Bild: Lina Salomonsson

Fi vill stoppa köp av nya luftvärnsrobotar

När partiledaren Gudrun Schyman (Fi) besöker garnisonsstaden Halmstad slår hon fast att de som tror att Putin ska anfalla Sverige är paranoida.
– Miljarderna som satsas på Patriotrobotar och stridsvagnar på Gotland behövs till välfärden i stället, säger hon.

ANNONS

Inför publiken på Stadsbiblioteket räds inte Feministisk initiativs ena partiledare orden när hon lägger ut texten om hur den nuvarande ”militarismen” måste stoppas.

– Det finns ingenting som säger att Sverige ska bli invaderat av Ryssland. Det är bara stormakterna som tvingar oss till ett rustningstänkande i stället för att vi satsar på den nödvändiga miljöomställningen, säger Gudrun Schyman.

Att över 900 personer i Halmstad är anställda av Försvarsmakten bekommer henne inte.

– Den beredskap vi behöver bygga upp är att kunna ta emot de strömmar av klimatflyktingar som lär komma. Försvarets kompetens ska vi använda till civil katastrofberedskap.

”Varenda förskollärare och lärare vet precis vilka ungar som behöver extra stöd. Alla barn som behöver sådant stöd ska få det.”

Gudrun Schyman pekar på hur det först var sagt att de amerikanska Patriotrobotarna till luftvärnet skulle kosta 10 miljarder kronor, men att det sedan talats om 20 miljarder kronor.

ANNONS

– De pengarna behövs bland annat till mer resurser till barnomsorg och skola. Varenda förskollärare och lärare vet precis vilka ungar som behöver extra stöd. Alla barn som behöver sådant stöd ska få det.

Hon betonar också hur viktigt årets val är för att inte Sverige ska gå åt samma ”nationalistiska och repressiva håll som flera andra europeiska länder gjort”.

– Titta bara på Polen och Ungern. Precis som SD ser man där mångkultur som ett hot och vill begränsa aborträtten.

– SD upplevs kanske som rumsrent när man jämför med nazisterna i NMR, men bådas tankar om en nation och ett folk härstammar ur samma fascism.

”Jag flyger inget alls, utan reser med tåg och elbil. Jag utmanade de andra partiledarna att göra samma sak, men de nappade inte.”

Schyman startade i början av augusti valturnén ”Klart vi kan”, där hon fram till valdagen ska hålla i 90 möten på 60 olika orter.

– Jag flyger inget alls, utan reser med tåg och elbil. Jag utmanade de andra partiledarna att göra samma sak, men de nappade inte.

Med på scenen är bland annat Kommunals förra ordförande Annelie Nordström, som är uppvuxen i Halmstad och före detta S-politiker.

– Trots att vi tog bort kvinnolönerna för 60 år sedan är det fortfarande så att män som reparerar bilar tjänar mer än kvinnor som tar hand om gamla. Vi vill därför ge Medlingsinstitutet i uppdrag att få parterna att skapa jämställda löner, säger hon på bred Halmstaddialekt – och tillägger att det ska skapas en jämställdhetsfond med arbetsgivaravgifter för branscher med stor kvinnodominans.

ANNONS

– Genom att få in fler invandrare på arbetsmarknaden skapar vi dessutom utrymme för sex timmars arbetsdag.

Annelie Nordström vill också begränsa arbetsgivares möjligheter att visstidsanställa personal.

”Som nytt parti får man 14 stolar och kan bryta dödläget i riksdagen.”

När det gäller det stundande valet pekar Gudrun Schyman på att Fi fick en plats i EU-parlamentet 2014 och 3,12 procent i riksdagsvalet.

– Eftersom vi inte klarade riksdagens 4-procentsspärr förra gången frågar sig kanske en del om det är idé att rösta på oss igen. Då ska man komma ihåg att det tog tid även för Miljöpartiet att komma in, men att det nu är det vår tur – och som nytt parti får man 14 stolar och kan bryta dödläget i riksdagen.

ANNONS