Bild: Jari Välitalo, arkiv
Bild: Jari Välitalo, arkiv

Fastighetsägare missnöjda med centrum

Stadskärnans konkurrenskraft och kommunens engagemang i centrumutvecklingen har blivit allt sämre, enligt en ny undersökning.

ANNONS
|

Branschorganisationen Fastighetsägarna har låtit Demoskop undersöka hur det står till med företagsklimatet i 20 svenska kommuner – och resultatet för Halmstads kommun är ingen glädjande läsning.

När fastighetsägarna i Halmstad 2012 fick frågan om de var nöjda med stadskärnans konkurrenskraft svarade 70 procent ja. I år har den siffran rasat ned till 43 procent. Även när det gäller nöjdheten med kommunens engagemang har siffrorna rasat – 2012 var 72 procent nöjda och i år bara 57 procent.

– Konkurrensen ökar från både externa handelsplatser och internethandeln och då måste samarbetet mellan kommun, handel och fastighetsägare stärkas ytterligare. Vi har kommit en bra bit på väg men mycket återstår, säger Per Arbin på Fastighetsägarna Halmstad i ett pressmeddelande.

ANNONS

Det totala betyget – fastighetsföretagarindexet – ökar dock från 93 till 97 mellan de jämförda åren, något som främst förklaras av att allt fler är nöjda med hanteringen av planärenden. Av de tillfrågade svarade 43 procent att de var nöjda, jämfört med 27 procent 2012.

– Det är positivt att nöjdheten med planärenden ökat, men vi ska också komma ihåg att det fortfarande är mer än hälften av fastighetsföretagarna som inte tycker planärenden fungerar smidigt alls, säger Per Arbin i pressmeddelandet.

ANNONS