Fakta stämmer inte i Högskolans försvar

Högskolans försvar mot anklagelserna om att ha förskönat en ansökan om forskarrättigheter stämmer inte. Talet om att man vid den tidpunkten hoppades få stöd av Reumatikerförbundet är fel. Det avslaget hade kommit mer än ett och ett halvt år tidigare.

ANNONS
|

Som HP berättat tidigare i veckan protesterade professor Gunnar Johansson när Högskolan 2012 skulle ansöka om forskarutbildningsrättigheter i hälsa och livsstil. Professorn ska bland annat ha pekat på att en studie om reumatiska ungdomar – som han själv velat göra, men som aldrig påbörjats – nämndes i ansökan.

I går försvarade sig professor Magnus Tideman, från arbetsgruppen som skrev ansökan, med att studien var planerad att påbörjas och att han tillsammans med Gunnar Johansson sökt medel till den hos Reumatikerförbundet. Enligt Tideman kom avslaget efter att ansökan om rättigheter lämnades in i oktober 2012.

Gunnar Johansson hävdar å sin sida att Tideman hela tiden var motståndare till hans forskningsidé och att planerna var nedlagda långt innan det skulle sökas forskarrättigheter.

ANNONS

– Det var därför jag tyckte det var oetiskt att ta med något i en ansökan som vi visste inte var sant – men då fick jag bara höra att jag skulle hålla käften, säger Gunnar Johansson.

För att ta reda på fakta har HP tittat på ansökan som skickades till Reumatikerförbundet och då kunnat konstatera att Tidemans namn inte nämns någonstans.

– Det är kutym att bara den huvudsökande står med, trots att jag också var medsökande, kommenterar Magnus Tideman.

Men om det nu var en gemensam ansökan borde väl även ditt cv tas med för att ge den extra tyngd?

– Det är inte alltid man gör så. Det beror på hur omfattande ansökan är och hur mycket pengar det handlar om.

Det som tydligast talar för Gunnar Johanssons minnesbild är emellertid att ansökan till Reumatikerförbundet skickades in redan 2010 och fick avslag i februari 2011 – drygt ett och ett halvt år innan Högskolan nämnde den som forskning som var på gång.

– Efter det var studien död och begraven, säger Johansson.

Tideman, som i gårdagens tidning var helt säker på att Reumatikerförbundets avslag kom nästan två år senare, ändrar sig nu.

– Jag borde ha kollat uppgifterna noggrannare innan jag uttalade mig, säger Tideman och fortsätter:

ANNONS

– Men jag minns att jag och Gunnar Johansson hade långt gångna diskussioner om att söka pengar på andra håll i stället. De planerna var inte nedlagda hösten 2012.

Fast vid gårdagens intervju sade du att det aldrig var aktuellt att söka på fler håll efter att Reumatikerförbundet sagt nej. Hur hänger det ihop?

– Jag har säkert varit inblandad i diskussioner kring 60 forskningsprojekt sedan dess. Det går inte att hålla allt i huvudet.

ANNONS