Få tjejer är sugna på att bli ingenjör

De flesta ingenjörsprogram vid Högskolan i Halmstad och alla tekniska gymnasieprogram domineras av manliga studenter. Men det pågår insatser för att vända trenden.

ANNONS
|

Ingenjör är det yrke som flest blivande gymnasieelever spanar in, enligt yrkesguiden på hemsidan gymnasium.se. De manliga studenterna är fortfarande i majoritet på ingenjörsprogrammen.

Frågan om könsfördelning genomsyrar arbetet vid de två akademierna för Högskolan i Halmstads nio ingenjörsprogram.

– Det handlar om allt från student- och personalrekrytering till hur vi ska utforma vår miljö för att vara attraktiv för både tjejer och killar, säger Jessika Andersson, utredare på akademin för informationsteknologi.

Få tjejer vill bli civilingenjör i datateknik, dataingenjör, elektroingenjör eller maskiningenjör.

– Vi ser att andelen ökar något, dock ganska långsamt. När det är flera tjejer i utbildningen trivs alla bättre, då blir arbetsmiljön mer jämlik, säger Jessika Andersson.

ANNONS

Det pågår en rad insatser för att vända trenden. Kvinnliga studenter har startat en ingenjörsförening för tjejer för att sprida kunskap om tjejer inom ingenjörsyrket. På gymnasiemässor och event har kvinnliga studenter en viktig roll.

– Vi vill visa för gymnasieelever att arbetet som ingenjör inte bara handlar om tekniska prylar utan också om hur tekniken förändrar människors liv och att det är lika intressant för kvinnor som för män.

På utvecklingsingenjörsprogrammet har marknadsföringen gett effekt genom åren. I klassen som gick ut våren 2016 var hälften av studenterna tjejer.

– Vi har haft väldigt många starka och framgångsrika tjejer på det programmet som vi har kunnat använda i marknadsföringen, säger Anna Thornberg, utredare på akademin för ekonomi, teknik och naturvetenskap.

Men i klassen som gick ut i år var fördelningen sämre igen, 32 killar och 18 tjejer. Även byggingenjörsprogrammet har ökat andelen kvinnliga studenter.

– Tidigare var det en ganska stor satsning på att locka fler tjejer att läsa till byggingenjör. Då jobbade vi med information till lägre åldrar. Men för tillfället har vi inga sådana projekt, säger Thornberg.

Maskiningenjör med inriktningen produktionsutveckling är exempel på en utbildning som lockar få tjejer.

– Det är nog så att vissa yrken lockar fler killar än tjejer, men vi arbetar på att bli bättre på att visa den bredd som finns på arbetsmarknaden inom ingenjörsyrket, säger Anna Thornberg.

ANNONS

Det råder en sned könsfördelning på Halmstads teknikinriktade gymnasieprogram, där tjejerna är i minoritet på samtliga. El- och energiprogrammet har inte haft några tjejer under läsåret.

– Vi jobbar med detta när vi är på mässor och har öppet hus. När vi anordnar skuggning försöker vi ha tjejer som informatörer, säger Lars-Åke Mattsson, rektor för de tekniska programmen på Kattegattgymnasiet.

Teknikprogrammet är det med flest tjejer, ändå är de bara 28 av totalt 205 elever. Det är framför allt i den senaste årskullen, som började hösten 2016, som förändringen märks. Klassen på 86 elever har 19 tjejer.

– Det är nytt rekord för antal tjejer som började ettan på teknikprogrammet. Här finns tendenser att öka mer, i och med att vi får fler inriktningar, säger Mattsson.

I höst tillkommer inriktningen samhällsbyggnad och miljö. Det fjärde tekniska året, som eleverna kan söka efter teknikprogrammet, får spåren design– och produktutveckling och informationsteknik.

– Vi hoppas att dessa ska locka fler tjejer. Det fjärde året ökar jobbchanserna. Små och medelstora företag vill gärna ha någon mittemellan en teknikelev och fullutbildad ingenjör.

Fakta: Könsfördelning

Statistiken visar den totala könsfördelningen för alla årskurser på programmet, vårterminen 2017.

Högskolan i Halmstad:

  • Civilingenjör i datateknik: 9 tjejer, 79 killar.
  • Dataingenjör: 9 tjejer, 50 killar.
  • Elektroingenjör: 2 tjejer, 29 killar.
  • Mekatronikingenjör: 11 tjejer, 25 killar.
  • Utvecklingsingenjör: 38 tjejer, 69 killar.
  • Byggingenjör: 36 tjejer, 96 killar.
  • Maskiningenjör: 20 tjejer, 85 killar.
  • Energiingenjör: 15 tjejer, 45 killar.
  • Biomekanikingenjör: 11 tjejer, 10 killar.

Kattegattgymnasiet:

  • Teknikprogrammet: 28 tjejer, 177 killar.
  • El- och energiprogrammet: 0 tjejer, 70 killar.
  • Industritekniska programmet: 3 tjejer, 32 killar.
  • Ett fjärde tekniskt år: 0 tjejer, 5 killar.
ANNONS