Evengemangsområdet växer fram i rasande fart

Förvandlingen av hamnområdet inför Tall Ships Races, TSR, är i full gång. Minst 100 personer jobbar från morgon till kväll med de praktiska förberedelserna.

ANNONS
|

Destination Halmstad fick tillgång till hamnområdet på midsommardagen. På tisdagen lämnade fraktbåtarna Halmstads hamn och på torsdag öppnas grindarna för allmänheten.

Redan i helgen minskade parkeringen på Marknadsplatsen rejält när tivolit anlände. Endast de som har särskilt p-tillstånd får parkera på Marknadsplatsen under TSR.

Martin Claesson, projektansvarig för evengemangsområdet, är på språng mellan mängder av pusselbitar som ska passa ihop när det gigantiska eventet drar i gång.

– Arbetet rullar på hela tiden och vi har kommit en bra bit. Jag tror att det mesta är uppsatt när vi har avstämningsmöte på torsdag förmiddag för evengemangsområdet, säger han.

Tisdagsvädret kom som en skänk från ovan för dem som har i uppgift att resa 100-tals tält i olika storlekar. Den kraftiga blåsten dagarna före ställde till problem, men plankgolven som tälten vilar på kom i alla fall på plats då.

ANNONS

Ett av de stora tälten är rest på Beach Area långt ut i hamnen. I tältet hålls crewparty, det vill säga en festkväll för alla de 1 400 besättningsmedlemmarna. Fundamenten för flaggstängerna som ska rama in Beach Area likt en halvmåne är på plats. Här reses 18 flaggstänger, en flagga för varje nation som deltar i havskappseglingen. Sanden är på plats för så äkta beachvolley som möjligt och bygget av parkourbanan pågår av överblivet material som bland annat Halmstads hamn bidrar med.

– Parkourutövarna nöjer ju sig med vad som helst som är besvärligt att ta sig över, säger Martin Claesson.

Leveransen av 200 toaletter i modell Bajamaja, handikapptoaletter, pissoarer och backstagetoaletter har anlänt och placeras ut på olika ställen. Inte minst drar de fyra krögarområdena toaletter. Matställena håller på att inhägnas med 1 800 meter staket och krögarna förbereder menyerna.

De fyra scenerna håller på att byggas upp och Jolly Parks familjeområde växer fram och inte minst sticker Hallands Konstmuseums byggnad ut.

Mängder med el behövs och just nu dras 12 000 meter elkablar och även wifi för att täcka behovet för krögarna, utställarna, scenerna och allt övrigt.

Tävlingsorganisationen bakom TSR har anlänt och nu siktas också de första segelfartygen längs kusten.

ANNONS

– Det går inte att beskriva hur mycket som görs inför evengemanget. Vi som är på området nu utgör en arbetsgrupp men sammanlagt engagerar evengemanget över 1 000 personer. Vårt ledord är ”tillsammans” och det är häftigt att känna vilken styrka vi är ihop, säger Martin Claesson.

ANNONS