Ett SUP-äventyr på Göta kanal

Göran Gustavsson från Vilshärad spenderade sex dagar i början av juli med att paddla 167 kilometer med en Stand up paddleboard, SUP, på Göta kanal. Han startade sin resa i Mem vid Östersjön och avslutade i Sjötorp vid Vänern.

ANNONS
|

Hur kom du på idén till att göra denna resa?

– Vi har semestrat runt Göta kanal de senaste åren och upptäckt hur vackert det är i Östergötland. Och i vintras när det var som mörkast så funderade på vad jag ville göra i sommar och då kände jag att detta kunde vara en rolig utmaning. Det kändes också kul att göra det som ett projekt för mig själv.

Hur lång tid tog det?

– Sex dagar. Det blev från 28 till 35 kilometer per dag, vilket innebar mellan sex och sju timmar paddling per dag.

Vad var roligast?

ANNONS

– Mötena med vandrarhemsägare, båtägare, cyklister och andra turister.

Vad var jobbigast?

– Motvinden över sjöarna, man ska ha respekt för dem. De är större än vad man tror när man står på en liten SUP. På grund av dåligt väder och med tanke på säkerheten så fick jag lifta med en segelbåt över Vättern.

Varför ville du göra denna resa?

– Det finns så många extremmänniskor som vi vanliga sneglar på och tänker att "det där kan inte jag göra". Och det var lite det som jag ville få ut av den här resan. Att visa att alla kan göra delar eller hela denna resa, beroende på fysisk förmåga och hur mycket tid man har.

Vilka tips kan du ge till andra som vill testa?

– Planera, testa utrustningen, ha vatten

täta väskor och träna. Och paddla åtminstone 20 till 25 kilometer innan resan.

Kommer du att göra något liknande igen?

– Ja, jag har fått mersmak! Jag kommer nog att göra Göta kanal fler gånger. Gärna med fler personer och kanske åt andra hållet.

ANNONS