Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

1/18
ANNONS ▼

Ett nytt kvarter växer fram på Söder

På Söder längs Nissan, nere vid det gamla Kronobränneriet, växer det nya kvarteret Borgen fram. Just nu görs den sista handpåläggningen inför den första inflyttningsetappen i höst.

I de kala trapphusen hörs här och var klagosången från en ensam borrmaskin. Luften luktar vinkelslip. I vanliga fall arbetar här omkring 75 man samtidigt, men under juli råder byggsemester. Arbetsledare Johan Rosén visar runt i en praktiskt taget färdigbyggd lägenhet.

– Det har gått fort, för ett år sedan fanns det inte en enda husvåning här, säger han och tillägger att det förberedande markarbetet inleddes i december 2015. 

Sammantaget rör det sig om 179 hyresrätter, byggda för allmännyttan på uppdrag av Halmstads fastighets AB (HFAB). Projektet är ett av de större som bolaget initierat på många år.

Samtliga lägenheter hyrdes ut redan i höstas. HFAB:s kommunikationschef Ulf Nilsson berättar att bostäderna varit mycket eftertraktade. 

– Vi hyrde först ut 80 lägenheter, två veckor senare släppte vi 100 till. De gick på 14 minuter. 

Befintliga hyresgäster inom HFAB:s bestånd gavs förtur till kontrakten, och de lägenheter de lämnar efter sig kan nu hyras ut till andra bostadssökande. 

Den strykande åtgången skvallrar om trycket på stadens hyresmarknad. Dock, ska tilläggas, är kvarteret Borgen exklusivt, vackert beläget vid vattnet och med god utsikt från de översta våningarna. En trea kostar 9 500 kronor i månaden att hyra. 

– För att vara nyproduktion så är det ingen hög hyra, säger Ulf Nilsson och förklarar att man inom projektet försökt hålla sig på en hyresnivå som inte ska innebära ett alltför stort glapp mot äldre hyresrätter: 

– Förhoppningsvis upplever halmstadsborna att det här är en prisvärd nyproduktion. 

Allt som allt rör det sig om åtta bostadshus, med underliggande parkeringsgarage. Vissa av lägenheterna har innan de byggts färdigt kunnat storleksbestämmas, beroende på om hyresgästen önskat en två, tre eller fyra. Vissa av lägenheterna högst upp har också byggts lyxigare med högre takhöjd och öppenspis. 

Inflyttningen sker i tre etapper: 59 hyresgäster flyttar in i oktober, därefter 49 i december och resterande 74 i april nästa år. 
I slutet av augusti ska bygget stå klart för besiktning så att de första hyresgästerna kan flytta en dryg månad senare.

Kommer ni hinna klart?

– Absolut, det är inget snack om saken, svarar Johan Rosén. 
Arbetet med att färdigställa resterande bostäder kommer pågå några månader till efter den första inflyttningen. 

Behöver de nyinflyttade oroa sig för buller?

– Nej, vi arbetar fortfarande, men de högljudda momenten med stommarna är redan klara. 

MEST LÄST