En väg in dröjer för invånarna

Den som hoppats att kommunen skulle besluta om ett kontaktcenter, ”en väg in”, för invånarna med lokalisering i Rådhuset hoppades förgäves. Minoriteten i fullmäktige fick frågan återremitterad.

ANNONS
|

Det blev ganska spänt då förslaget om ett kontaktcenter för medborgarna diskuterades på gårdagens möte.

Frågan har initierats av att undersökningar visat att invånarna upplever frustration över att det ofta tar lång tid att få svar på frågor då man kontaktar politiker och tjänstemän.

Enligt förslaget skulle Konsument Halmstad och nya kontaktcenter samlokaliseras i ombyggda lokaler i Rådhuset till en prislapp på många miljoner. Kommunens kommunikationsfunktion skulle samordnas för att besvara 70 procent av de inkomna frågorna direkt samt följa upp så övriga frågor hamnar rätt och besvaras.

Kommunstyrelsens ordförande Carl Fredrik Graf (M) talade sig varm för förslaget och uttryckte oro över att oppositionen i sista stund yrkat på återremiss i kommunstyrelsen.

ANNONS

– Mycket förvånande och det vore djupt olyckligt om vi inte kom i gång med det här nu, sade han.

Anders Rosén (S) ville ”på en punkt lugna Graf”.

– Om vi vinner valet ska vi genast återuppta frågan för vi måste öka kommunikationen till invånarna. Men prislappen håller vi inte med om och inte heller lokaliseringen i Rådhuset.

Marianne Norell (V) hänvisade också till prislappen på mellan ”10–20 miljoner”. Hon ville hellre, som i V:s valprogram, se medborgarcenter ute i orterna.

Henrik Oretorp (C) var liksom Suzanne Åkerlund (FP) bestört över att oppositionen inte ville ”underlätta för invånarna och företagen”.

– Jag blir helt förskräckt över S som har två heltidskommunråd och inte hinner undersöka det här tidigare. Det är ett rackarspel och slöseri med skattebetalarnas pengar, summerade Åkerlund.

Ronny Ledström (SD) hänvisade till ”konservativ försiktighet” och ville återremittera för säkerhets skull, även om han inte såg några direkta problem med Femklöverns förslag.

– Jag gläder mig åt Ledströms ekonomiska ansvarskänsla. Men det är också viktigt att fatta beslut, sade Graf.

Ali Matbouei (S) gjorde debut i talarstolen för att försöka medla mellan blocken.

– Jag pratade med politikerkolleger om precis det här för åtta–nio år sedan och än har inget hänt. Vi är ju här för att underlätta för invånarna. Kan vi inte bara göra någonting lättare och inte gömma oss bakom en massa annat? undrade han och yrkade bifall till förslaget.

ANNONS

För detta fick han en applåd, men voteringen slutade ändå med att minoriteten fick sin återremiss. Femklövern reserverade sig mot beslutet.

ANNONS