Emelie Quander banar vägen för tekniktjejer

Emelie Quander kämpade med skolan och vågade tro på sig själv. Nyss tog hon sin examen som CAD-tekniker. Nu vill hon bana vägen för teknikintresserade tjejer.

ANNONS
|

– När jag gick i sjuan sa jag att jag ville skapa ett möbelföretag som var större än Ikea, berättar Emelie Quander, som i dag är 22 år.

Allt tog sin början på KomTek för drygt 12 år sedan. Verksamheten skulle visa sig betyda mycket för henne, speciellt i stunder när skolan inte gick på räls.

– Här kunde jag utföra uppgifterna praktiskt, till exempel mäta upp volymer, i stället för att läsa om det i en bok. Jag har egentligen aldrig haft dåligt självförtroende, men på KomTek har jag stärkt mitt självförtroende och hittat mitt sätt att lära mig saker på.

ANNONS

Intresset för teknik grodde sig starkare. Emelie uppfann, beräknade och byggde saker, svetsade på egen hand, men fick fortfarande kämpa med betygen.

– Alla lär sig inte likadant, mitt sätt var att gå den praktiska vägen.

Emelies kunskaper i de naturvetenskapliga ämnena lyste igenom och imponerade på Catarina Carlsson, som är verksamhetschef på KomTek.

– Jag har fått följa hela Emelies resa och har sett hennes utveckling inom teknikområdet, berättar Catarina.

Emelie har inte gått i sina föräldrars fotspår. Både mamma och pappa är utbildade civilekonomer.

– Min mamma ville gärna visa att det fanns andra utbildningar också, förutom teknikspåret.

Emelie valde att inte falla för grupptrycket i skolan. Som enda tjej i sin niondeklass valde hon träslöjd och när gymnasievalet stod för dörren var hon fast besluten.

– Jag sökte bara ett enda program, teknikprogrammet på Kattegattgymnasiet. Det fick bära eller brista. Av 90 elever var vi bara 12 tjejer. Vi kände oss välkomna och syntes alltid i klassrummet.

Hon läste ett fjärde år för att bli gymnasieingenjör och fick göra nio veckors praktik på Ikea i Hultsfred.

– Det var en dröm att komma dit. Jag fick i uppdrag att förbättra deras produktion på en avdelning där de hade 11 anställda och 16 robotar.

ANNONS

Nu har Emelie tagit examen på CAD-teknikerprogrammet vid Högskolan i Halmstad och lärt sig rita upp produkter i 3D-format på datorn. Sin yrkesframtid ser hon helst på Ikea, men först vill hon jobba extra på KomTek och läsa vidare till utvecklingsingenjör.

– Alla kan lyckas hur tufft det än är. När jag träffar gamla lärare blir de glada och säger: ”Wow, blev du ingenjör?”

KomTeks uppdrag är att bredda intresset för teknik och tekniska utbildningar. Här anordnas kurser som är specifikt riktade till tjejer. Det betyder också mycket att det finns kvinnliga förebilder för att fler yngre tjejer ska intressera sig för teknik.

– Det är ett idogt arbete. Synen på teknikyrken är en av våra största utmaningar både regionalt och nationellt, säger Catarina Carlsson.

Att kvinnor kan ha tekniska yrken borde vara lika självklart som att män kan jobba inom vård och omsorg, menar Emelie.

Hon blir då och då påmind om att hon inte ingår i den stereotypa bilden av hur en ingenjör ser ut.

– När jag skulle åka till Linehedsskolan så visste barnen att det skulle komma en ingenjör. De frågade "var är gubben?", de visste inte att en ung tjej kunde vara ingenjör.

– Det är inte farligt att jobba med teknik. Man måste ta för sig.

ANNONS

I dag leder Emelie kurser på KomTek, där allt en gång startade, och leder ungdomsfritidsgården Makerspace där hon är ett bollplank för 13–16-åringar som vill lära sig svetsa, löda, programmera eller bredda sina naturvetenskapliga kunskaper.

– Det är mycket snack om teknik, framtid och hur man kan göra för att höja sina betyg. Ungdomarna kanske har samma problem i skolan som jag har haft. Då kan jag säga till dem att inte ge upp.

ANNONS