Eleverna skapade eget öl till julbordet

Lite sötare och lite mörkare. Sturegymnasiets eget julöl har skapats av servitörerna själva. Lagom till julbordet är det dags att smaka.

ANNONS
|

Restaurangprogrammets elever ska möta verkligheten så väl förberedda som möjligt. Under deras sista år på skolan får de bland annat ordna vinprovning, gåsmiddag och så klart: det klassiska julbordet.

1 200 personer får plats sammanlagt på de olika sittningarna under julbordsveckan, vecka 50. Det är fullbokat sedan länge. I år finns det utöver alla klassiska läckerheter också ett eget julöl på menyn.

– Det är mycket roligare om man kan åka ut och vara med i processen, i stället för att bara läsa sig till hur man gör julöl, beskriver läraren Björn Berling samarbetet med ett lokalt bryggeri.

Resan fram till det egna ölet började med att bryggmästaren besökte klassen på Sturegymnasiet, förklarade hur processen går till och gav sedan eleverna fria händer att utforma smaken.

ANNONS

– Vi arbetade i grupper och satte sedan ihop en kompromiss av förslagen, en smak som är ”ungefär” det alla grupperna ville, fortsätter Björn Berling.

Eleven Rasmus Lindblad berättar om sina intryck:

– Det känns som att vi har hyfsat bra koll på julöl nu. Det ska vara lite mörkare, lite sötare och vi har valt olika julkryddor som kanel, apelsin och nejlikor för att fånga julsmaken. Det har varit jättekul, verkligen. Ölet blev gott också, säger han.

Att få besöka bryggeriet och vara med i processen är en extra, fördjupande dimension:

– Jag tycker att det här är mycket bättre än att bara sitta och läsa i en bok. Det är ju en praktisk utbildning vi går, det är ett praktiskt jobb vi lär oss då är det bäst att lära sig på det här sättet också, beskriver han och summerar sina intryck:

– Det blir roligare att sälja något till gästerna som vi gjort själva.

Björn Berling ser direkt skillnad när elevernas engagemang vaknar. På skolans får de laga mat på riktigt, servera på riktigt. Närkontakten med bryggeriet innebär samma sak: mer på riktigt än det som läroböcker kan förmedla:

– Alla tycker nog inte att det är jätteroligt att läsa och sedan få ett prov av mig. Här har vi varit med i hela processen och till och med varit med om buteljeringen. Man lär sig utan att behöva sitta och nöta in det. Vi försöker göra utbildningen så verklig som möjligt, vi tar in massor av gäster i restaurangen och vi har till exempel serveringstillstånd. Det ingår i utbildningen.

ANNONS

Sture Nobel tappas i omkring 1 000 flaskor. Under julbordsveckan väntas 1 200 matgäster.

– Man hoppas ju att det ska bli någon flaska över, säger Rasmus Lindblad.

Fakta: Julöl en nygammal tradition

  • Innan ölbryggningen industrialiserades bryggdes all öl hemma på bondgårdarna. Som måltidsdryck drack man ett enklare vardagsöl. Till fest och de stora högtiderna dracks ett starkare öl som var mörkt, fylligt och lite sött, med lång hållbarhet.
  • Det moderna kommersiella julölet är en skapelse från 1800-talet. Men med tiden kom julölet att dala i popularitet för att till sist helt falla i glömska. Traditionen väcktes ur sin törnrosasömn vintern 1988 och i dag finns fler bryggerier än på mycket länge.
  • Ofta är det småbryggerierna som står för de mer udda inslagen när det kommer till julöl.

Källa: Systembolaget

ANNONS