Elever gör sina röster hörda genom film

#WeAreTheFuture. Så heter en film som eleverna i 9A och 9B på Östergårdsskolan gjort som en reaktion på terrorattacken mot tidningen Charlie Hebdo i Paris. Med den vill de uttrycka sin åsikt, men också inspirera andra till att säga vad de tycker i viktiga frågor.

ANNONS
|

Se filmen överst i artikeln!

När eleverna kom tillbaka till skolan efter jullovet började de prata om det som inträffat bara dagar tidigare i Paris. Samtalen om yttrandefrihet, religion och terrorism fördjupades och snart växte idén om projektet fram. Eleverna har tidigare gjort en film, #BringBackOurGirls, om de nigerianska skolflickorna som kidnappats av Boko Haram, och bestämde sig nu för att göra ännu en film.

– Vi ville sprida vår idé, att vi inte står bakom terrorism eller kränkningar mot religioner, och ville göra vår röst hörd, säger Fatema Dhia, 9B.

– Dessutom är det mycket bättre att göra något åt saken, i stället för att svara på frågor på ett papper och få betyg. Vi får känna att vi gjort någonting, säger Charbel Piter Ibrahim, 9A.

ANNONS

Vad de ville uttrycka tog form under de många diskussioner de hade, både i klassrummet och på fritiden. Elevernas lärare Lotta Karlsson berättar om hur hon långt efter skoldagens slut läste nya inlägg på klassernas Facebooksida.

– Det är rätt häftigt att man kan ha en diskussion på Facebook på kvällen och diskutera yttrandefrihet med sina elever, säger hon.

Ungdomarna formulerade och skrev ner tankar, och en del av detta framförs i filmen där eleverna också i en text uttrycker att människor måste visa varandra mer respekt, att vi behöver förstå varandra, inte hata, döda eller skada varandra.

Att alla kan respektera varandra oavsett religion, bakgrund eller vilken hy man har, säger Fatema Dhia.

– Det är fel att döda någon, det är fel att använda yttrandefriheten på ett kränkande sätt. Vi står inte på någons sida, utan säger vad vi tycker, säger Kaltrina Rrustemaj, 9A.

Hon var nyligen tillsammans med några andra av eleverna och berättade om arbetet på skolan och visade filmen för politikerna i barn- och ungdomsnämnden.

Filmade, regisserade och klippte filmen #WeAreTheFuture gjorde Ted Johansson, 9B, som även gjorde samma arbete med #BringBackOurGirls.

– När man lägger till musik och har det svartvita så kommer det känslomässiga fram, säger Ted som håller på mycket med film på fritiden också.

ANNONS

Att uttrycka sig, argumentera och reflektera är något som eleverna är vana vid och de tycker att det är viktigt att man säger vad man tycker. Med sin film hoppas de också inspirera andra till att uttrycka sina åsikter.

ANNONS