Marielle Bock och Hanne Göransson från Halmstad Studentkår tycker det är bra att alla får ett eget kökspentry på rummet när före detta Arena Hotel byggs om.
Marielle Bock och Hanne Göransson från Halmstad Studentkår tycker det är bra att alla får ett eget kökspentry på rummet när före detta Arena Hotel byggs om. Bild: Lina Salomonsson

Egna boenden får studentkåren att sticka ut

Med tillskottet av ett studentboende på före detta Arena Hotel har Kåren nu 300 rum och lägenheter att hyra ut.
– Det är inte så vanligt att en studentkår har eget fastighetsbolag, så vi sticker ut, säger ordförande Hanne Göransson.

ANNONS
|

Det gamla hotellet, som i nästan fem år varit boende för asylsökande, är än så länge en byggarbetsplats – men avgående kårordföranden Hanne Göransson försäkrar att det kommer att vara tipptopp i mitten av augusti.

”Att alla får ett eget kökspentry på rummet tror jag lockar många.”

Vi hejar på några av de utländska byggjobbarna, som förbereder för att lägga nya golv i korridorerna, innan vi går in i ett av rummen som renoveras.

Efter åren som asylboende totalrenoveras nu hela anläggningen på Vallås.
Efter åren som asylboende totalrenoveras nu hela anläggningen på Vallås. Bild: Lina Salomonsson

– Att alla får ett eget kökspentry på rummet tror jag lockar många, säger Hanne Göransson och visar att det utöver spisplattorna sätts in en kombinerad ugn och mikro.

– Här kan man laga mat på riktigt, och inte bara värma upp mikromat, påpekar hon och nämner närheten till livsmedelsaffären i Vallås centrum som ytterligare ett plus.

ANNONS

”Skaffar man sig en cykel tar det inte lång tid att trampa till Högskolan eller de tre kilometerna in till centrum.”

Det faktum att inhemska studenter inte var så lockade att bo här när det var studentboende 2010–2013 tror varken hon eller hennes efterträdare på ordförandeposten spelar någon roll nu.

– I dagsläget är det ett ännu hårdare tryck på bostadsmarknaden i Halmstad. Den här gången har man ju också chansen att flytta in på ett fräscht, nyrenoverat ställe, säger Hanne Göransson.

– Det går bussar in till stan med täta mellanrum på Växjövägen här bakom. Och skaffar man sig en cykel tar det inte lång tid att trampa till Högskolan eller de tre kilometerna in till centrum, säger Marielle Bock, som från 1 juli är ny ordförande för Halmstad Studentkår.

Totalt är det 117 rum på det nygamla studentboendet på Vallås.
Totalt är det 117 rum på det nygamla studentboendet på Vallås. Bild: Lina Salomonsson

En del av de 117 studentrummen förses med dubbla uppsättningar sängar och skrivbord, främst för att tillgodose de internationella studenternas önskemål.

– Både av ekonomiska och sociala skäl vill de bo flera i samma rum, säger Hanne Göransson.

”Svenska studenter vill helst kunna stänga om sig och ha sitt eget. Det sociala får man ändå av att bo i en korridor.”

När HP tidigare gjort reportage här om kinesiska studenter var de förvånade över att deras svenska motsvarigheter helst bor en och en.

– Så tråkigt att inte ha någon att umgås med eller att be om hjälp ifall man kör fast i studierna, var en vanlig kommentar från dem.

– Men svenska studenter vill helst kunna stänga om sig och ha sitt eget. Det sociala får man ändå av att bo i en korridor, säger Hanne Göransson och berättar att det ska finnas vissa gemensamma ytor vid entrén.

ANNONS

– På dagtid ska här vara bemanning av en bovärd. Annars finns det ett formulär på hemsidan där man kan fylla i om en lampa gått sönder eller något liknande – så fixas allt sådant löpande, säger Marielle Bock.

Hyran på Vallås kommer att vara lite lägre än i andra studentboenden, enligt Hanne Göransson och Marielle Bock.
Hyran på Vallås kommer att vara lite lägre än i andra studentboenden, enligt Hanne Göransson och Marielle Bock. Bild: Lina Salomonsson

Hyran säger de kommer att hamna runt 3 500 kronor i månaden, inklusive internet. En ensamstående student utan barn som tar ut max studielån har cirka 11 000 kronor i månaden, varav ungefär 3 400 kronor är bidragsdelen och resten är lån som ska betalas tillbaka.

– Man kan även ansöka om bostadsbidrag, men för den som jobbar extra på kvällar och helger gäller det att ha koll på inkomstgränserna. För många kommer det som en otrevlig överraskning när de i efterhand blir återbetalningsskyldiga för att de tjänat för mycket för att få bostadsbidrag, säger Hanne Göransson.

Att satsningen på Vallås är långsiktig märks på att kåren skrivit ett hyresavtal på sex år med familjen Andréassons bolag som äger anläggningen.

Hur mycket får ni betala i årshyra?

– Det vill jag inte avslöja, men kårmedlemmar som är intresserade kan förstås gå igenom årsredovisningen för vårt bolag HSK Fastigheter AB, säger Hanne Göransson.

Studentkåren (har eget kösystem):

Krusbäret har 162 studentrum (före detta äldreboende) på cirka 20 kvadrat. Ett gemensamt kök per tio rum. Hyran, där bredband ingår, är 3 600 kronor (3 900 för möblerat).

Hertig Knut har 19 smålägenheter på 1–2 rum på max 35 kvadrat. Hyran varierar mellan 3 100 och 6 200 kronor (inklusive internet).

HFAB (köpoäng samt utlottning):

Gråstenen på Nyhem har 384 lägenheter. De allra flesta är ettor med pentry på 21,5–29 kvadrat. Internet ingår ej i hyran, som ligger mellan 3 000 och 3 600 kronor.

Jakten vid Nissastrand har 262 lägenheter. De allra flesta är ettor med pentry på 24,5–36,5 kvadrat. Internet ingår ej i hyran, som ligger mellan 3 900 och 4 700 kronor.

Willhem (inget kösystem):

Fotbollen på Bolmensgatan har 254 lägenheter. Vanligast är ettor med kokvrå på 27,5 kvadrat. Hyran är 4 000 kronor inklusive internet.

Gladan på Fjärdingsstigen har 34 lägenheter.

ANNONS