Annorlunda semester. Tomas Jacobsson är en av många frivilliga som ägnar sin semester åt att hjälpa andra. Själv gör han sitt 18:e år som livräddare.
Annorlunda semester. Tomas Jacobsson är en av många frivilliga som ägnar sin semester åt att hjälpa andra. Själv gör han sitt 18:e år som livräddare.

Drunkningsolyckor dessbättre ovanliga

Med hundratals badande i vattnet och tusentals soldyrkare på stranden har livräddarna i Tylösand bråda dagar. Men söndagens dödsfall hör till ovanligheterna. – Jag har varit här i 18 år och det är tack och lov väldigt sällan det händer, säger Tomas Jacobsson, som ansvarar för livräddningsstationen.

ANNONS
|

Livräddarna finns på plats i Tylösand varje dag mellan klockan 10 och 18, men har jour dygnet runt och larmas då via SOS. Det var också det som hände i söndagskväll när en kvinna hittades livlös i vattnet utanför Frösakull. Hennes liv gick dessvärre inte att rädda.

– Vi vet inte vad som orsakat hennes död, men generellt kan man säga att man bör undvika att bada ensam och inte ge sig längre ut än att man bottnar. Det är också klokt att simma utmed stranden och inte rakt ut, säger Tomas.

Ibland är det starka utströmmar i vattnet utanför Tylösand, som gör det svårt att ta sig tillbaka in till land, men så var inte fallet i helgen.

ANNONS

– När det är strömt hissar vi alltid röd varningsflagg. Vi har inte befogenheter att förbjuda folk från att bada, men upplever att de flesta respekterar varningen, säger Tomas Jacobsson.

Livräddningsstationen i Tylösand bemannas som vanligt av frivilliga krafter från hela landet. Totalt arbetar 18 livräddare under cirka tio sommarveckor.

– Jag är själv från Göteborg, men väljer att tillbringa min semester här. Alla livräddarna bor tillsammans och vi får en fantastisk sammanhållning. Och vi drivs alla av att få hjälpa och stödja andra människor, säger Tomas.

En normal sommar brukar livräddarna på Tylösand få rycka ut på ett 30-tal drunkningstillbud, leta efter ett 40-tal saknade barn och ta hand om allt från skrubbsår till stukade fötter.

– Vi startar varje morgon med att träna simning, paddling och sjukvård, så att vi alltid ska vara på topp. Tack vare våra båtar och strandambulanser kan vi snabbt rycka ut. När det händer något större brukar vi också ta hjälp av badgästerna och de flesta vill gärna hjälpa till, berättar Tomas Jacobsson.

Fakta: Drunkningstillbud …i Halmstad i sommar

Drunkningsolyckan i Frösakull i söndagskväll var den första i år med dödlig utgång. Totalt har Räddningstjänsten hittills i år åkt ut på sju drunkningslarm i Halmstad, jämfört med åtta under hela 2015. Det är dock inte alltid som Räddningstjänsten larmas ut vid ett drunkningstillbud.

Förra året drunknade fyra personer, däribland de tre unga män vars båt sjönk i hamninloppet till Nissan. De flesta drunkningsolyckor inträffar under juli månad och främst under eftermiddagarna.

I hela landet har 61 personer drunknat till och med juni månad i år. 54 av dem är män och 7 kvinnor. I snitt drunknar 113 personer om året i Sverige.

ANNONS