De vill få fler tjejer att börja med e-sport

Föreningen Niw vill få fler tjejer att intressera sig för e-sport. Under sportlovet hölls ett prova på-tillfälle i klubblokalen i Getinge.

ANNONS
|

Enligt Cassandra Jansson, kassör och en av initiativtagarna, har man märkt att tjejer varit intresserade av att testa på spelandet – men få har tagit steget och slagit sig ned framför datorn.

– Många har kommit in och kikat men det sitter oftast killar här och då kanske de inte har vågat, säger hon och fortsätter:

– Vi vill stötta och inspirera tjejer till att börja.

När HP hälsar på i lokalen sitter Felicia Wahlstedt vid en av datorerna. Hon brukar spela olika spel men för dagen är det Counterstrike som gäller.

– Det roligaste är att man kan spela med sina vänner, säger Felicia.

ANNONS

Prova på-tillfället är det tredje som Niw ordnar för tjejer och på påsklovet är ytterligare ett inplanerat.

Sedan satsningen drog i gång i november förra året har föreningen fått fem nya kvinnliga medlemmar, enligt Cassandra Jansson som själv började spela Counter-Strike när hon var nio år gammal.

Hon berättar att hon ofta har stött på fördomar om att tjejer inte kan syssla med e-sport och att kvinnliga spelare utsätts för trakasserier. På föreningen jobbar man aktivt med att hålla en god samtalston, både i spellokalen och i den kommunikation som sker online.

– Det får absolut inte förekomma några nedsättande kommentarer, säger Cassandra.

Fakta: E-sport

  • E-sport är en förkortning av "elektronisk sport" och innebär att spelare tävlar mot varandra i olika datorspel.
  • På Niw i Getinge spelar man Counter-Strike.
  • I dag har föreningen runt 70 medlemmar. Av dessa är 10 procent tjejer.
  • Sedan föreningen i fjol började satsa på att locka fler tjejer har Niw fått fem nya kvinnliga medlemmar. Nu hoppas man på ännu fler.
ANNONS