De vägrar att bli bortbussade

Vid nyår blev det en riksnyhet när flyktingar vägrade kliva av bussen vid ett asylboende utanför Östersund. När flyktingar på fredagen ska transporteras från Arena Hotell tänker de vägra att ens kliva på bussen.

ANNONS
|

De syriska flyktingarna som samlats framför entrén till Hotell Arena är rejält upprörda. När HP kommer dit är det först svårt att få till stånd ett samtal när många pratar i mun på varandra – och dessutom på arabiska.

Eftersom de flesta av dem talar bra engelska går det bättre när några av dem gör sig till talespersoner för gruppen.

–Vi vill inte lämna boendet på Vallås, vi trivs jättebra här, säger Owies.

–Jag bodde först tre månader utanför Varberg. Där var det 18 kilometer in till stan och det fanns inga svenskar att lära känna mitt ute i skogen, förklarar han och fortsätter:

ANNONS

–Under de tre månader jag bott här har jag märkt vilken skillnad det är när man bor mitt i ett bostadsområde med affär och apotek och kan promenera in till stan.

Owies har fått besked om att han ska bussas till Varberg igen på fredagsförmiddagen.

–200 lyckligt lottade får stanna kvar på Arena Hotell, medan vi är 150 som tvingas bort till Falkenberg, Varberg eller okänd ort, säger han.

Att Migrationsverkets enhetschef i Falkenberg, Stina Andersson, har sagt att det är först i nästa vecka som man ska undersöka hur flyktingarna ska flyttas gör honom extra upprörd.

–Det stämmer ju inte. Många av oss ska ju bussas iväg nu direkt, vi får inte ens tid att förbereda oss ordentligt. Det känns som att vi är boskap som kan fraktas runt hur som helst, säger Owies.

Han skakar på huvudet och berättar att nätverket Halmstad för alla bokat in honom för att hålla föredrag om Syrien.

Diaa tolkar åt en man som har ett intyg från en läkare i Halmstad som han går regelbundet till. Nu ska mannen flyttas till Varberg.

–Min farbror har varit i Sverige i två år och bor på Andersberg. Jag hälsar på honom varje dag, men nu när jag ska flyttas går det inte längre, säger Diaa och tillägger:

ANNONS

–Men ingen av oss tänker stiga på bussarna de skickar hit. Blir vi utslängda från Arena Hotell så sover vi hellre ute.

Nayroz är orolig för sin nioårige son Mulham, som trivs bra på Vallåsskolan, men som nu tvingas flytta till oviss adress.

–Han älskar sin fröken och har lärt känna en svensk kille, säger hon.

När vi intervjuar henne räknar sonen till tio på svenska och pekar på olika kroppsdelar för att visa att han lärt sig ord som näsa, öga, öra och mun.

–Många av oss är högutbildade som vill bo någonstans där vi blir stimulerade. Jag brukar sitta och plugga på Vallås bibliotek flera timmar om dagen. Jag har en kandidatexamen i ekonomi och vill läsa upp mig till en magisterexamen, säger Ferhad.

Flera av dem vi intervjuar står i sandaler och huttrar i vinterkylan utomhus. När de ber oss följa med in i värmen fortsätter vi intervjun i vestibulen. Omgående blir vi dock utkörda igen av personal på Hotell Arena, som upplyser om att ”det är emot reglerna att media träffar dem inne på anläggningen”.

–På kort tid har jag lärt känna en massa svenskar. På så sätt blir det mycket enklare att lära sig språket, säger Ibrahim, som börjat kalla sig Abraham för att han tycker det låter mer svenskt.

ANNONS

–Jag går ofta till biblioteket eller Vallåskyrkan, och varje onsdag är jag på Röda Korsets möten på Strandvallen. Så man har hunnit rota sig här, förklarar han bekymrat.

Han visar ett foto på mobilen där han syns tillsammans med några svenska musiker som ska lära honom att spela gitarr.

–Det känns helt fel att ryckas upp från allt det här och tvingas bo avsides.

Under nyårshelgen blev det mycket diskussioner kring nyheten att ett 40-tal syriska flyktingar, som flyttats från Malmö, i två dygn vägrade gå av bussen som transporterat dem till ett asylboende i Grytan, två mil utanför Östersund.

Till en början verkade protesterna handla om att boendet, som är ett före detta militärläger, låg för långt ut på landet och att det var för kallt så långt norr ut i Sverige.

I debatten tyckte vissa att de var ”lyxflyktingar” som inte accepterade det som erbjöds. En del undrade om flyktingarna tyckte att ”det krigsdrabbade Syrien var bättre än svensk landsbygd”.

Flera av syrierna som protesterade har i intervjuer efteråt känt sig orättvist kritiserade. De har sagt sig förstå om de boende i Grytan känner sig sårade när deras hembygd blir ratad.

ANNONS

I stället menade flyktingarna att deras kritik handlade om dålig information om vart de skulle. Vissa ska ha fått besked om att de skulle åka 40 minuter, men blev sedan bussade i 18 timmar till okänd destination.

Läs även: Nära 200 flyktingar flyttas från Halmstad

I ett brev från Migrationsverket i Falkenberg har 150 flyktingar på Arena Hotell fått veta att de ska flyttas för att avtalet för deras platser går ut.

I skrivelsen påpekas att den som inte är nöjd med den nya placering som Migrationsverket ordnar fram har rätt att ordna sitt boende själv. Haken är dock att Migrationsverket inte betalar, utan flyktingen måste då själv betala hyran.

Det poängteras dock i brevet att alla som berörs måste lämna Hotell Arena senast den 12 februari, alltså torsdag i nästa vecka.

Till sist påminns flyktingarna om att de som fixar bostad själva måste skicka en adressändring till Migrationsverket.

ANNONS