Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

1/14
ANNONS ▼

De flesta rekryterna vågade vägra mucka

De 55 första som gjort den nya, frivilliga värnplikten på Lv 6 och FMTS hinner knappt mucka förrän de drar på sig grönkläderna igen. De flesta väljer nämligen att jobba i Försvarsmakten – däribland Kevin Mild från Halmstad.

Avslutningsceremonin, med orkester och besök av anhöriga, hålls på gräsplanen inne på Försvarsmaktens tekniska skola. Beroende på befattning har rekryterna legat inne nio eller elva månader.

2010 muckade de sista värnpliktiga i Halmstad – och sedan dess är det i stället yrkessoldater som utbildats på regementet och flottiljområdet.

Men förra året var det dags för inryckning av frivilliga värnpliktiga – som efter utbildningen inte måste skriva kontrakt på ett visst antal år – utan bara krigsplaceras i de nationella insatsstyrkorna.

HP skrev förra sommaren att Lv 6 och FMTS hade så svårt att få sökande att inte ens hälften av platserna kunde fyllas.

– Men de vi fick in har varit desto mer motiverade. I princip har vi inte haft några avhopp, annat än några få som fått fysiska skador – och som själva egentligen ville fortsätta, säger regementsförvaltare Per Ljungnér på Lv 6.

– Bland de 35 som utbildats hos oss är det bara en som inte fortsätter i Försvarsmakten, säger överste Anders Svensson, chef för Luftvärnsregementet.

Han räknar upp att två ska utbilda sig till reservofficerare, 26 blir kontraktsanställda soldater på heltid och sex blir tidvis anställda soldater som rycker in ibland.

Av de 20 som fullgjort frivillig värnplikt vid FMTS anställs tolv som heltidssoldater och sju som tidvis tjänstgörande.

Bland dem som muckar från Lv 6 finns 24-årige Kevin Mild från Halmstad. När han gått ut barn- och fritidsprogrammet på Sturegymnasiet 2013 gick han en grundläggande militär utbildning i tre månader för att bli placerad i hemvärnet.

– Efter ett tag kände jag att det inte räckte, så nu har jag gått den här längre utbildningen också, säger han.

– Jämfört med förra gången jag låg inne har tonen nu varit vänligare. Det har mer känts som en arbetsplats, där befälen är ens kolleger, säger han och berättar att han nu tagit anställning som luftvärnssoldat för att jobba med en radar.

I juli är det dags för inryckning av ännu en omgång frivilliga värnpliktiga på Lv 6 och FMTS. Sommaren 2018 väntar därefter inryck för de pliktsoldater som tas ut efter höstens återstartade mönstring i Sverige – som är obligatorisk även för tjejer.

– Lv 6 ska ta in 270 pliktsoldater nästa år och FMTS 60, säger överste Anders Svensson.

MEST LÄST