De anställda tvingas jobba över nattetid

Anställda på Martin & Servera berättar att de dagligen tvingas jobba över nattetid och oroar sig för konsekvenserna om de inte går med på det.

ANNONS
|

– Vi känner oss rädda och hotade och vågar därför inte säga nej, säger en av de anställda.

Flera anställda på Martin & Servera i Halmstad har hört av sig till HP om arbetsmiljön på företaget. Med oro för sin anställning vill ingen av dem gå ut med namn, vi kallar dem: Markus, Anton, Karl och Andreas.

Markus som i vanliga fall bara jobbar dagtid, har fått rycka in flera gånger de senaste månaderna.

–Många får jobba över både sena kvällar och nätter. Jag har fått jobba från 03.00 till 15.00. De som annars slutar vid 23.00 har fått jobba över både till två, tre och fyra på natten.

ANNONS

De fyra killarna menar att personalen har blivit tvungen att jobba mycket övertid sedan företaget gjorde om lagerhanteringssystemet i början av året. Chefen ska även ha hållit i stormöten där han sagt till de anställda att ”alla måste dra sitt strå till stacken”.

–Man vill ju inte vara det svarta fåret, därför tackar man ja till fler timmar, säger Markus.

– Tvångsarbete hade vi på 1920-talet. Cheferna bara kör sitt eget race och vill inte lyssna, säger Andreas.

Trots att Andreas sagt till om att han inte har någon möjlighet att jobba mer än de åtta timmarna han jobbar varje dag frågar cheferna om övertid.

–Varje dag den här veckan har de frågat. Om jag säger att jag ska hämta barnen på dagis, då säger cheferna ”kan ingen annan hämta dem”, säger Andreas.

Läs även:Facket: ”De har det struligt”

Anton som jobbar på en annan avdelning, menar att han dock inte berörs av de hårdare kraven.

–Allt stämmer, både med nattarbete och övertid. Jag vet att mina kollegor jobbar mycket övertid, men det gäller nog bara på vissa avdelningar, säger han.

Karl och Andreas är oroliga över att de hårda kraven på de anställda tillslut kommer leda till sjukskrivningar. Enligt killarna är många i personalen snart uppe i 200 övertidstimmar – taket för hur mycket man får jobba över på ett år enligt kollektivavtalet.

ANNONS

–Om man säger nej till övertid då säger de att man måste gå på ett möte med högsta chefen och förklara sig. Men om man säger ja till övertiden direkt, då säger de att man slipper mötet. Precis som att de försöker skrämma oss, säger Karl.

Karl förklarar att personalen har jobbat dygnet runt nästan varje dag de senaste månaderna.

–Kvällsskiftet börjar 15.00 och jobbar till 03.00, sen kommer dagen och jobbar 03.00 till 15.00. Det har blivit mycket dygnetruntjobb, säger han.

Läs även:Företaget: ”Vi har fått dispens”

Även Andreas berättar att det har satts i system att jobba övertid både sena kvällar och helger eftersom företaget haft problem sedan systemändringen.

–Flera av oss har pratat med facket. Ett företag som försöker lösa sina problem med övertid, det kommer leda till sjukskrivningar. Det handlar om planerad övertid från företagets sida, säger Andreas.

Killarna berättar att många jobbar mellan tre och fyra timmar extra varje dag, ofta nattetid.

–Många har problem hemma, de måste hämta sina barn, säger Andreas.

De alla menar dock, att Martin & Servera annars är ett stort och bra företag. Men det är efter att systemändringen infördes som allt har förändrats.

–Det har fungerat innan, men nu mår folk verkligen inte bra. Jag vet inte vad som kommer hända med de som tackar nej till mer övertid, de kanske blir avskedade.

ANNONS

Fakta: Martin & Servera

Martin & Servera hade förra året 2149 anställda.

Företaget är en svensk familjeägd koncern som har lager på fem orter i Sverige: Halmstad, Norrköping, Stockholm, Västerås och Umeå.

Företagen i koncernen levererar dagligen färskvaror, drycker, livsmedel, utrustning och tjänster till bland annat restaurang- och storköksbranschen.

Martin & Servera är en av Sveriges största restaurang- och storköksspecialister och ägs av Axel Johnson AB och familjen Oldmark.

Koncernen består av sex dotterbolag utöver moderbolaget Martin & Servera.

Källor: Martin & Servera och SvD Näringsliv

ANNONS