Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Dansen får vara kvar lovar Ella Kardemark

Dansen för funktionsnedsatta blir kvar, lovar Ella Kardemark (KD), socialnämndens ordförande.

Beskedet lämnade hon vid premiären för en ny samtalsserie – "Vi pratar om det" – på Stadsbiblioteket i går kväll. Där diskuterades det kontroversiella beslutet att stänga socialnämndens egen fritidsverksamhet, vilket vållat protester och insändare i Hallandsposten.

– Många funktionsnedsatta har hamnat i limbo när Fritiden försvinner och ni inte vet vad som ska komma i stället, sade Linda Kristensen, som har en 18-årig son med en lindrig utvecklingsstörning med autism..

Många i publiken var kritiska till att socialnämnden inte förankrat beslutet hos de olika föreningarna och intresseorganisationerna, anhöriga och de funktionsnedsatta själva. Någon undrade hur man kunde fatta beslut utan att ha först tagit reda på vilka konsekvenserna blir.

– Jag erkänner att det har ”diffat” i kommunikationen, svarade Ella Kardemark, som menade att nämnden nu pekat ut en ny riktning och att man får se vart det leder.

Forskaren Lars Kristén från Högskolan i Halmstad, som deltog i panelen, redogjorde för vad vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet säger om fritidsaktiviteter för funktionsnedsatta.

– Det krävs en pedagogisk kompetens hos fritidsverksamhetens personal så att de kan prova ut vad som fungerar bäst, slog han fast.

Ella Kardemark sade att utvecklingen bort ifrån en egen fritidsverksamhet inom socialnämnden hade pågått sedan 2013 och att syftet var att inkludera de funktionsnedsattas aktiviteter i det vanliga föreningslivet. Något som föranledde följande kommentar från en åhörare:

– Säg som det är. Det handlar i första hand om besparingar. Allt annat är svammel.

"Vi pratar om det" arrangerades av Halmstads kommun, Högskolan i Halmstad och Hallandsposten.