Dans. Folkuniversitetet har en rad balettkurser i sitt program, bland annat balett för pensionärer. Ledare för kurserna är Maria Mengreli.
Dans. Folkuniversitetet har en rad balettkurser i sitt program, bland annat balett för pensionärer. Ledare för kurserna är Maria Mengreli.

Dans ämne som står högt i kurs

Dans, silversmide och spanska. Det något som lockar många deltagare till studieförbundens kurser. När en ny termin nu snart drar i gång är också flera nyheter dansrelaterade; som zouk, latindance och balett.

ANNONS
|

Att gå en kurs och förkovra sig tillsammans med andra är något som lockar många människor. Enligt siffror från Folkbildningsrådet var det närmare 650 000 personer som deltog i en studiecirkel 2013.

Vårens kurser är på gång och på Medborgarskolan i Halmstad, som är ett av några studieförbund som HP pratat med, är zouk och kizomba några nyheter i år. Det första är en brasiliansk pardans och det andra en pardans och musikgenre från Angola. Dansen är ett stort ämne och en väl inarbetad kurs är den i linedance.

– Ingen annan dans har kommit upp i samma popularitet, säger Stefan Ericson, verksamhetsansvarig.

ANNONS

Totalt sett är det språk som är det största ämnet, och motsvarande gäller på Folkuniversitetet i Halmstad där dansen är populär, vid sidan av kurserna i språk.

–Vi har en väldigt stor dansverksamhet och det har vi haft i många år, det som är ganska nytt är balett som är något som växer ganska snabbt säger Susanne Svensson, utbildningsassistent.

I år har en balettgrupp för barn mellan fyra och sex år startat och man erbjuder bland annat även balett på lunchen, weekendbalett och balett för pensionärer.

Hos ABF Sydhalland startar i vår några nya danskurser, nämligen i latindance och zumba. Men det är ett annat ämne som blivit det ”stora dragplåstret” hos ABF Sydhalland; kurser i silversmide i Genevad.

– De är väldigt, väldigt populära, säger Britt-Inger Fransson, ABF Sydhalland, som berättar att de nu har nio cirklar i silversmide.

Kurserna har funnits i flera år.

–Vi har dem inte ens med i vårt studieprogram, utan kurserna fyller sig själva.

Silversmide är också stort hos Studieförbundet Vuxenskolan i Halmstad.

–Det är ett av våra flaggskepp, säger Elisabet Bondesson, verksamhetsutvecklare på Halmstadkontoret, som berättar att hantverket också finns att prova på under korta kurser vilket lockar kamratgäng, exempelvis möhippor.

En trend i tiden verkar vara att många vill kunna välja kurser som inte är så långa, vilket också speglas i utbudet hos studieförbunden som erbjuder kurser i olika längd.

ANNONS

Nytt för i år hos Vuxenskolan är exempelvis en endagskurs i raw food och en kort kurs som blev väldigt populär hos Vuxenskolan i Halmstad i höstas var Att förstå och handskas med en psykopat. Den ges även i vår och då på flera orter.

Dans är ett växande ämne också hos Studieförbundet Vuxenskolan där även kropp och hälsa ökar i popularitet, korta och längre kurser ges inom ämnet som bland mycket annat innehåller yoga, meditation och mindfulness.

–Folk vill ta hand om sitt inre också, säger Elisabet Bondesson.

ANNONS