Daniel utmanar öljättarna

Redan de gamla romarna hävdade att människan bara behöver två saker: bröd och skådespel. Daniel Eriksson är inne på samma linje, men ger Halmstadborna den moderna versionen – öl och revy. Möt mannen bakom både Halmstad brygghus och Nya Halmstadrevyn.

ANNONS
|

Öl är ju faktiskt flytande bröd, så jag känner att jag håller traditionen levande, filosoferar Daniel och låter blicken vandra mot Nissan och Frennarpsbron utanför fönstret.

Vi befinner oss i ett hörn av den pampiga tegelbyggnad på Slottsmöllan som en gång var Wallbergs textilfabrik. Här huserar numera mikrobryggeriet Halmstad brygghus, men de båda ägarna – Daniel och kompanjonen Andreas Forsberg – börjar redan känna sig trångbodda.

– För att vara ett mikrobryggeri så är vi redan stora, men allting är relativt. Vi brygger 15 gånger mer än mikrobryggeriet hos Fox & Anchor, men vår produktion är samtidigt ungefär en promille av Carlsbergs, säger Daniel.

ANNONS

Jämförelsen med Carlsberg är inte tagen ur luften. Daniel, om någon, har järnkoll på deras produktion. Under nio år var han dess bryggmästare, men valde 2015 att säga upp sig för att starta eget bryggeri.

–Det är förstås ovanligt att en bryggmästare växlar ner i bryggeristorlek, men det var en bra skilsmässa. Jag ångrar mig bara när jag tittar i lönekuvertet, skojar han och försöker beskriva hur tankarna gick:

– När jag lämnade Carlsberg så hade de 44 000 anställda och huvudkontoret hade flyttat till Schweiz. Min roll blev mer och mer rapportskrivande och allt mindre ”hands on”. Det var då jag gick och köpte ett 30-literskärl och började provbrygga hemma i pannrummet. Det är ju produktutveckling som jag brinner för, förklarar han.

En snabb titt i Halmstad brygghus sortiment visar att han nu får fullt utlopp för sin passion. Här erbjuds allt från lager och olika sorters ale till veteöl och stout, alla namngivna efter platser i Halmstad med omnejd: Alets ale, Norre Katts Weiss, Söderkajs IPA, Slöinge Imperial Kaffe Stout ... Ölsorterna finns att köpa på åtta systembolag, från Båstad i söder till Varberg i norr, men kan beställas från hela landet.

ANNONS

– I år är första året som vi kan erbjuda en komplett produktportfölj, och även unna oss att ta ut svängarna lite. I somras gjorde vi en specialöl med mango för restaurangen Tillsammans. Det hade jag knappast fått gehör för hos Carlsberg, säger Daniel med ett skratt.

Skillnaden mellan att vara en kugge i Carlsbergshjulet och att driva ett eget bryggeri med två medarbetare är förstås gigantisk. Daniel kan fortfarande titulera sig bryggmästare och ansvarar för receptframtagning, bryggning, jäsning, tappning och lagring, men till arbetsuppgifterna hör numera också allt från inköp och underhåll till transporter och marknadsföring.

– Marknadsföring och profilering är så oerhört viktigt. Man kan göra världens godaste öl utan att sälja en flaska, konstaterar Daniel.

Hur stora vill ni bli?

– Vi ska inte bli ett nytt Carlsberg eller Krönleins, men kanske tio gånger större än i dag. Blir vi för stora så kunde jag lika gärna ha stannat kvar på Carlsberg, säger Daniel bestämt.

Kärleken till bryggeribranschen sträcker sig långt tillbaka i tiden och Daniel tror sig veta ögonblicket då den uppstod.

– Det var på mellanstadiet. Mamma var hemkunskapslärare och jag fick absolut inte dricka läsk. När vi skulle prya en dag så fick jag vara hos Falcon i Falkenberg. De hade aldrig sett någon dricka så mycket läsk och jag kände att jag kommit till himmelriket.

ANNONS

Daniel blev sedan en trogen sommarjobbare på Falcon och fick så småningom längre vikariat. Någon fast tjänst dök dock aldrig upp.

– Till slut kände jag att jag borde utbilda mig. Det blev Högskolan i Halmstad, där jag läste till utvecklings-ingenjör.

På Högskolan kom han snabbt i kontakt med studentspexet och blev så småningom en av de drivande krafterna bakom det.

–Jag får erkänna att spexet tog mycket av min tid. Jag gjorde allt från Erik XIV till fiktive skotten Glenn Fiddish och gick sedan över till att skriva manus och producera. Under mina år tog vi också det stora steget att sätta upp Halmstadspexet på teatern, berättar Daniel.

Genom spexet mötte han även sin fru och flertalet av dem som nu är involverade i att sätta Halmstad brygghus på ölkartan – kompanjonen Andreas, gänget i designbyrån Fristil som gör alla öletiketter, och även Daniel Eråker på Slöinge kaffe- rosteri, som är involverad i brygg-eriets kaffestout.

– Vi var verkligen ett gött gäng. Jag och Andreas drev spexet ihop under många år, jag som producent och han som ordförande. Vi kompletterar varandra bra. Jag gillar att måla med stora penseldrag och han att grotta ner sig i detaljer.

ANNONS

Efter studietiden blev Daniel headhuntad till Falkenbergsrevyn och återvände även till Falcon, nu som ingenjör med ansvar för att ta fram ett nytt offereringssystem. I samma veva köptes bryggeriet upp av Carlsberg och ett par år senare blev Daniel erbjuden att utbilda sig till bryggmästare i Köpenhamn – en tvåårig utbildning som krävde en ingenjörsexamen i botten.

Det låter som en väldigt seriös utbildning. Samtidigt ploppar det upp massor av mikrobryggerier, inte minst i Halmstad. Hur mycket kunskap behövs för att kunna brygga öl?

–För att svara diplomatiskt så är utbildning aldrig en nackdel. Jag inbillar mig att jag lärde mig en del under mina år i Köpenhamn. Efter några försök kan nog de flesta göra en hyfsat god öl, men ska man brygga i större skala så behöver man även tänka på exempelvis energiåtgång och miljöfrågor. Mig veterligen är vi tre utbildade bryggmästare som driver mikrobryggerier i Sverige, men jag är den enda i Halland.

Vem brygger du ditt öl för?

– Det är nog främst för dem som är intresserade av smaker och som vill unna sig något extra till helgen. Systembolaget har tagit fram olika kundtyper och vår kund går nog in under ”Grabbige Gustaf”. Det är en man som har öl som sitt främsta intresse. Jag är själv intresserad av öl, men jag lovar, det finns män som är väldigt intresserade av öl.

ANNONS

Själv hoppas Daniel att öl ska genomgå samma utveckling som vin, med större fokus på smaker och vilket öl som passar till vilken mat.

–Sommeliererna har gjort ett jättejobb med vinet, men vi bryggare har en bit kvar, konstaterar han.

Men vi backar tillbaka till revy- livet. Daniels tid i Falkenbergsrevyn blev ganska kort och han antyder att det inte riktigt var hans typ av humor. I stället började han skriva på ett ”musikaliskt lustspel” och bildade produktionsföreningen ”Göörglad”. Under tre somrar, 2005-2007, gjorde gänget tappra försök att sätta upp sommarspel på Slottets borggård i Halmstad.

– Alla tre somrarna regnade det som fanken. Det fjärde året bestämde vi oss för att göra en nyårsrevy i stället. Då hade Halmstadrevyn gjort uppehåll, men för att inte stöta oss med dem så kallade vi oss ”Skottårsrevyn”.

Det blev succé och tredje nyåret tog man mod till sig och frågade Halmstadrevyns ”pappa”, Lars-Gösta Larsson, om man fick ta över namnet. 2010 uppstod så ”Nya Halmstadrevyn”, med bland andra Daniel Eriksson och Andreas Forsberg vid rodret.

För tillfället har dock revylivet en viloperiod.

ANNONS

– Nu tar bryggeriet all kraft och energi, men jag hoppas att dörren inte är stängd, säger Daniel.

Lite om: Daniel Eriksson

Ålder: 44 år

Familj: Fru och två barn, 6 och 3 år gamla

Bor: På Vallgatan i centrala Halmstad. I Halmstad brygghus sortiment är "Vallgatan" en pale ale.

Gör: Bryggmästare och delägare i Halmstad brygghus. Var dessförinnan bryggmästare på Carlsberg. Var 1998-2010 engagerad i Halmstadspexet och startade 2010 Nya Halmstadrevyn.

Skrattar åt: Torr, underfundig humor, som Johans Glans och Thomas Petersson. Har också en förkärlek till sjuk humor, typ Grotesco.

Om en misslyckad namnsättning: ”Vi tänkte kalla en öl för Laxöns lager, men fick sedan veta att verksamheten där drivs av nykterhetsförbundet IOGT. Det fick bli Tjuvahålans lager i stället”.

ANNONS