Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

1/14
ANNONS ▼

Dålig koll på livsviktig varning

Juli månad är den tiden på året då flest personer besöker stranden i Tylösand. Många badar, men långt ifrån alla vet vad flaggorna vid livräddningstornen betyder. – Eller också vet folk inte ens om att de finns, säger Sophia Arslan, Livräddarna Tylösand.

Livräddarna Tylösand började sin bevakningssäsong i samband med midsommarhelgen.

Varje dag mellan tio på morgonen och sex på kvällen finns det totalt 16 stycken livräddare på plats.

Detta för att ha koll på badande, strömmar och förebygga drunkningsolyckor.

– Vi bevakar från sex olika livräddningstorn och tornen har varsin siffra, ett till sex. De är placerade från början av stranden i Tylösand ända till Vilshärad, där det sista bevakningstornet finns, säger Sophia Arslan kommunikationsansvarig vid Livräddarna Tylösand.

Trots att sommarvärmen avvaktar har det hittills varit mycket folk på stranden. Men juli månad beräknas bli den period med mest folk. Då finns det en viktig detalj att ha koll på som badgäst, nämligen vilken flagga som viftar vid livräddningstornen.

Och det finns två sorters flaggor –en som är gul-vit och en som är röd.

– Den gul-vita betyder att stranden är bevakad av oss livräddare, och den som är röd betyder att livräddaren på plats har bedömt att det är strömmar i vattnet och att vi rekommenderar att man inte ska bada då, säger hon.

Sedan kan det vara både en röd och en gul-vit samtidigt.

– Det betyder att det finns strömmar i havet vid livräddningstornets bevakningsområde och att stranden bevakas av oss livräddare, säger hon.

Och om det inte finns någon flagga alls, betyder det att stranden är obevakad av livräddare och att det inte fanns några farliga strömmar vid deras hemgång.

Livräddarna är på plats från morgon till kväll, men efter klockan 18.00 är ingen på plats.

De brukar då inför sin hemgång ta en titt på väderprognosen för att se om kvällsbadare behöver varnas för strömmar.

– Märker vi att vattnet är strömt hissar vi den röda flaggan innan vi går. Då bedömde vi att det fanns strömmar innan sextiden och vi hissar ingen gul-vit eftersom vi inte bevakar stranden under sen kvällstid, säger hon.

Havet vid Tylösand strand varierar och strömmarna kan snabbt komma och gå.

– Det kan till exempel finnas starka strömmar vid Vilshärad, vid torn sex och då är det upp med röda flaggan överst och sen den gul-vita om det är under vår bevakningstid. Men sen kan det vara lugnt och stilla vid början av stranden, vid torn ett, säger Sophia.

Därför tycker Livräddarna Tylösand att det är extra viktigt som badgäst att hålla koll på vilken flagga som är hissad vid tornet som man ligger närmast.

– Vårt jobb är att ha koll på havet och att hjälpa folk. Men vi vill verkligen uppmärksamma flaggorna och deras betydelse, så folk tittar en extra gång, säger Sophia.

Men bra att veta är att allt fler stränder i Sverige som har livräddare har övergått till ett internationellt flaggsystem, vilket Tylösand inte har. Flaggornas betydelse gäller därför endast vid Tylösand strand.

– Vårt flaggsystem är från 1960-talet. Trots att det har funnits så länge är det en stor utmaning att få folk och veta att flaggorna finns. Vi vill såklart förebygga drunkningsolyckor så mycket det går, säger Sophia Arslan.

Bevakningssäsongen vid Tylösand strand pågår fram till mitten av augusti.

Läs även: Tio tips: Så badar du säkert i sommar

Funderar du på att ta ett dopp? Här hittar du badtemperaturen på flera halländska badplatser.

Fakta: Såhär funkar flaggsystemet

  • Den gul-vita flaggan betyder att stranden är bevakad av Livräddarna Tylösand.
  • Den röda flaggan betyder att livräddarna har bedömt att vattnet är strömt och rekommenderar då att man inte ska bada.
  • Är både den röda och gul-vita flaggan hissad betyder det att vattnet är strömt, och livräddare bevakar stranden.
  • Är ingen flagga hissad betyder det att stranden är obevakad av livräddare, och de bedömde att det inte fanns några strömmar i havet när de sist lämnade.
  • Livräddarna Tylösands bevakningssäsong pågår mellan midsommar till mitten av augusti. Alla dagar från klockan 10.00-18.00.
  • Bra att veta: stranden är uppdelad i sex olika bevakningsområden, och varje livräddningstorn har en siffra på byggnaden. Man bör som badgäst dubbelkolla vilket torn man tillhör, och ha koll på vilken flagga som är hissad vid just det området.
  • Livräddarna Tylösand är en ideell förening. De kan såklart inte förbjuda badgäster att bada, men de finns på plats för att förebygga drunkningsolyckor så mycket det går.
  • Flaggsystemet vid Tylösand strand är ett lokalt system. Därför kan andra flaggsystem gälla vid andra stränder.
MEST LÄST