Måste vänta. ”Vad som är en rimlig väntetid är en bedömningsfråga utifrån olika omständigheter”, säger Christel Lood, chef för socialförvaltningens vuxenavdelning i Halmstad.
Måste vänta. ”Vad som är en rimlig väntetid är en bedömningsfråga utifrån olika omständigheter”, säger Christel Lood, chef för socialförvaltningens vuxenavdelning i Halmstad.

Christel Lood: ”Bostadsmarknaden i Halmstad är ansträngd”

Socialförvaltningen är det yttersta skyddsnätet för Halmstadbor som saknar bostad, men det innebär inte att man genast kan få en lägenhet. Det förklarar Christel Lood, chef för socialförvaltningens vuxenavdelning.

ANNONS
|

–Bostadsmarknaden i Halmstad är ansträngd och det kan ta tid innan vi får fram något, säger Christel Lood.

Hon vill inte kommentera enskilda fall, men beskriver hur systemet med garantiboende fungerar rent generellt.

– Socialförvaltningen ska inte vara en bostadsförmedling, men enligt socialtjänstlagen har alla rätt att söka ett garantiboende. Först måste man dock ha gjort allt som står i ens makt för att själv hitta ett skäligt boende. Vi gör sedan en prövning av varje ärende för att se om man uppfyller kriterierna.

Läs även:Trebarnsmamma utan bostad

Under ett år får över 100 Halmstadbor hyra en lägenhet via socialförvaltningen i Halmstad. Det finns dock ingen statistik över hur många som skickar in en ansökan och hur många som får avslag.

ANNONS

– I nuläget kan vi inte göra de utdragen, men det är något vi kommer att se över under 2017. När det gäller garantibostäder så samarbetar vi framför allt med HFAB, men även de har ett hårt tryck på sig och brukar inte kunna släppa mer än ett 30-tal lägenheter per år.

Om den bostadslöse har en gammal hyresskuld till HFAB, gör det läget betydligt svårare. HFAB tar nämligen inte emot hyresgäster som har en skuld till dem, även om socialförvaltningen står för kontraktet.

– Vi får 90 procent av våra garantibostäder via HFAB, så är den dörren stängd så tar det ofta längre tid att hitta en annan hyresvärd. Har man skulder så måste man generellt ta tag i dem och försöka förbättra sin situation, säger Christel Lood.

Om andrahandsboendet fungerar väl får hyresgästen oftast ta över hyreskontraktet. Det innebär att socialförvaltningen hela tiden behöver hitta nya lägenheter.

– Det stora problemet är tillgången på bostäder, och så är det i nästan hela landet, säger Christel Lood.

Finns det någon gräns för hur länge man kan få vänta på ett garantiboende?

–Har man fått ett positivt beslut så kommer man att få hjälp, men det är svårt att säga exakt när. Om vi inte lyckas hitta en bostad inom rimlig tid så kan vi bli granskade av Inspektionen för vård och omsorg, IVO, och de kan kräva oss på vite. Men vad som är rimlig tid är en bedömningsfråga utifrån olika omständigheter.

ANNONS
ANNONS