Byggnadsnämnd kritiseras av JO

Byggnadsnämnden kritiseras nu av justitieombudsmannen i ärendet med Carl-Johan Bertilssons (M) segdragna bygglov i Trönninge.

ANNONS
|

2003 köpte Bertilsson en stor och en mindre fastighet. Året efter ansökte han an om förhandsbesked för att bygga enbostadshus på båda fastigheterna. I september beviljades positivt förhandsbesked. Bertilsson, som själv var vice ordförande i nämnden, deltog inte i beslutet.

2005 revs ett befintligt hus på Bertilssons tomt. En nära granne till tomterna hade dessförinnan godkänt planerna. Detta ifrågasattes dock senare då godkännandet plötsligt försvunnit från nämndens akt i ärendet trots att den diarieförts.

Nu startade en process där båda byggloven upplöstes då tomterna ansågs ligga för nära grannens lantbruk. En mängd överklaganden avlöste varandra och genom åren byttes även handläggarna i ärendet ut och lagar hann till och med ändras.

ANNONS

I maj i fjol anmälde Bertilsson byggnadskontoret till JO med motiveringen att de ”vägrat handlägga ärendet i enlighet med mark- och miljödomstolens beslut”, vilket slagit fast att byggnadsnämndens beslut att dra in bygglovet skulle upphävas och ärendet gå tillbaka för fortsatt handläggning.

”Ärendet borde dessutom ha behandlats som ett förtursärende och behandlats skyndsamt”, konstaterar JO. Nämnden förtjänar därför kritik för sin underlåtenhet att handlägga ärendet.

ANNONS