Brand på hem för ensamkommande flyktingbarn misstänks vara anlagd

Alla lyckades snabbt komma ut när brandlarmet gick på ett flyktingboende i Oskarström utanför Halmstad vid halv två på söndagsmorgonen. En lägenhet blev totalförstörd och polisen misstänker att branden var anlagd.

ANNONS
|

– Ungdomarna var uppe sent. Tjugo minuter innan brandlarmet bröt ut hade vi i personalen varit runt och sagt åt alla att gå och lägga sig, berättar Sevda Sekerci.

Hon jobbar på det branddrabbade Vidablick, som är ett så kallat HVB-hem för ensamkommande flyktingbarn. För tillfället bor där 14 ungdomar i åldern 14–17 år som kommer från Afghanistan, Albanien, Somalia och Syrien.

– Så fort larmet började tjuta kom alla ut från sina rum och vi fyra som jobbade räknade och kontrollerade så att verkligen alla samlades på gräsmattan utanför, förklarar Sevda Sekerci.

Boendet har två våningar, men den branddrabbade lägenheten ligger i markplanet.

ANNONS

– Vi fick fram en brandsläckare, men redan någon minut efter att larmet gått var det stora lågor.

Killen som bodde i det drabbade rummet var inne i duschen, som inte är i anslutning till lägenheten, när larmet drog igång.

– Han kom utspringande iförd en handduk och med schampo i håret. Han var ledsen över att mobiltelefonen var kvar på rummet.

När räddningstjänst och polis kom till platsen var det en fullt utvecklad brand – och en lägenhet blev totalförstörd, medan den intill blev rökskadad.

Ingen människa kom till skada.

– Branden var i den bortersta delen av boendet, så vi kan använda resten. Men eftersom ungdomarna var så uppjagade av det som hänt har de inte sovit en blund i natt, säger Sevda Sekerci.

– Vid släckningsarbetet fann man ingen naturlig brandorsak, så det är inlett en förundersökning gällande misstänkt mordbrand, säger Tommy Nyman, polisens presstalesperson.

– I dagsläget har vi ingen utpekad misstänkt, men under måndagen ska det genomföras en teknisk undersökning för att se om, och i så fall hur, branden har anlagts.

Vidablick var fram till hösten 2015 äldreboende, men avvecklades när hemvårdsförvaltningen gjorde sig av med alla boenden som ansågs omoderna – bland annat för att de äldre inte hade egen dusch.

ANNONS
ANNONS