Flera bränder. Räddningstjänsten fick läget under kontroll under kvällen och natten efter larm om flera bränder i skogsmarker. ARKIVBILD
Flera bränder. Räddningstjänsten fick läget under kontroll under kvällen och natten efter larm om flera bränder i skogsmarker. ARKIVBILD Bild: Stefan Bennhage

Bränderna under kontroll

Branden i Haverdals naturreservat var under kontroll efter midnatt, men under förmiddagen började det ryka igen. I Tofta flammade ett litet område upp på lördagsmorgonen.

ANNONS
|

Larmet om branden i naturreservatet kom till räddningstjänsten strax före klockan 22 och till en början bredde lågorna ut sig utan att brandmännen kände att de hade kontroll över situationen. Styrkan larmades till Vilshäradsvägen vid campingen och väl på plats kunde brandmännen konstatera att ett drygt 500 kvadratmeter stort område brann.

Ingen bebyggelse var hotad av branden och strax efter midnatt var läget under kontroll. Beskedet som gavs då var att eftersläckningen skulle pågå ett tag till och att brandmän skulle vara kvar under natten.

Under lördagsförmiddagen fick räddningstjänsten larm om rökutveckling i naturreservatet vid Kvarnvägen.

ANNONS

– Vi är på plats och har det under kontroll. Det är vanligt förekommande vid skogsbränder att det går ner i backen och sedan tar sig igen, säger Johan Wallin, inre befäl på räddningstjänstens ledningscentral.

Även Länsstyrelsen är på plats och bevakar i Haverdals naturreservat.

Några timmar tidigare på fredagen, strax före klockan 19, hade räddningstjänsten tagit hand om en något mindre brand vid Toftasjön. Där brann ett område på omkring 200 kvadratmeter. Ganska snabbt var flera styrkor på plats och bekämpade elden, som beskrevs som en mindre skogsbrand. Eftersläckningen där pågick i ett par timmar.

På lördagen var läget lugnt i Vilshärad, men när lågor åter flammade upp på ett par kvadratmeter stort område i Tofta tvingades räddningstjänsten återvända dit för att släcka och kyla ned marken.

ANNONS