Bo Johansson dömdes på måndagen till dagsböter efter att ha skickat mejl till en HP-reporter där han försökte efterforska källa.
Bo Johansson dömdes på måndagen till dagsböter efter att ha skickat mejl till en HP-reporter där han försökte efterforska källa.

Bo Johanssons mejl brott mot grundlagen

Rättens ledamöter behövde bara en halvtimme för att komma fram till slutsatsen: Bo Johanssons mejl till en HP-reporter var ett brott mot efterforskningsförbudet.

ANNONS
|

Klädd i välstruken, ljusblå skjorta tog Migrationsverkets enhetschef i Halmstad, Bo Johansson, plats i tingsrättens sal 1 på måndagseftermiddagen – åtalad för brott mot efterforskningsförbudet. Anledningen till åtalet var ett mejl som Bo Johansson skickade till en HP-reporter i november förra året efter en artikel om planerade flyktingboenden där Johansson frågade ”vem som informerar er om de tre boende som vi tittar på”.

Läs även:KRÖNIKA: Klokt domslut i viktig rättssak

Åtalet drevs av Justitiekanslern (JK), representerad av kammaråklagare Bo Birgersson. Han började huvudförhandlingen med att kort redogöra för yttrandefrihetsgrundlagen och vikten av att kunna vara anonym när man tipsar medier. Birgersson visade även upp HP-artikeln från 16 november och den följande mejlkonversationen för att sedan lämna över ordet till Bo Johansson.

ANNONS

Inför huvudförhandlingen har Bo Johansson bedyrat att hans avsikt bara var att skydda boendena och att han inte har haft något uppsåt att bryta mot efterforskningsförbudet – en linje som han höll fast vid i tingsrätten.

– Jag hade inte en aning om att jag hade gjort fel förrän det blev en artikel om det i Hallandsposten, sade han och fortsatte:

– Jag fick dra ett oerhört tungt lass och jobbade dygnet runt i två månaders tid. Sedan kom jag hem en kväll och såg den här artikeln. Jag var helt utpumpad och tänkte bara: "Nej, inte detta".

Anledningen, menar Johansson och hans försvarsadvokat Göran Ruthberg, var att adresser till planerade boenden var hemliga på grund av brandattentat på flera håll i Sverige, något som Johansson också förtydligade i ett nytt mejl två dagar senare.

– Jag var bara ute efter att skydda boendena hela tiden, sade Bo Johansson.

Efter pläderingarna, där till och med åklagarsidan visade förståelse för den pressade flyktingsituation som rådde vid tidpunkten, tog rätten paus för överläggning – men redan efter 30 minuter hade man fattat ett beslut.

Bo Johansson och de övriga i salen meddelades då av lagman Pia Johansson att Migrationsverkets enhetschef döms för brott mot efterforskningsförbudet. Knäckfrågan, förklarade lagmannen, är om Bo Johansson har haft uppsåt att bryta mot efterforskningsförbudet. I sin överläggning kom rätten fram till att mejlet, och ordalydelsen i detsamma, visar att det har funnits uppsåt och att syftet har varit att ta reda på vem som har lämnat uppgifter till HP.

ANNONS

Bo Johansson döms till 40 dagsböter á 540 kronor och ska dessutom stå för kostnaderna för sitt försvar, sammanlagt nästan 45 000 kronor.

ANNONS