Blottare kan bli serievåldtäktsman – om han inte stoppas

Polisen kan nu presentera en snävare bild av hur gärningsmannen såg ut, och de är angelägna att få fast mannen. Det finns en risk att blottaren utvecklas till en serievåldtäktsman.

ANNONS
|

I polisens jakt på blottaren som försökte våldta en 35-årig kvinna i måndags använde polisen sig i går kväll av tv-programmet "Efterlyst" för att få in fler tips.

Våldtäktsförsöket skedde i området vid motionsspåret på Vallås och viadukten under E6:an mot Sannarp i måndagskväll vid 18-tiden, när det fortfarande var ljust ute och folk rörde sig i området. Den 35-åriga kvinna som i Efterlyst kallades för "Linda" var ute och sprang och hade mannen plötsligt bakom sig. Hon blev neddragen av mannen, han satte sig gränsle över henne med ryggen mot kvinnans ansikte. Linda fick tag i sin mobiltelefon och hade sinnesnärvaro att ringa efter polisen, i samband med att de svarade sprang mannen från platsen.

ANNONS

En knapp timme innan hade en kvinnlig cyklist ringt in till polisen för att berätta att det stod en man och onanerade på cykelvägen vid Bultgatan. Gärningsmannen kopplas ihop med blottningar som har skett i området under september.

Tidigare har blottaren bland annat varit utanför Sannarpsgymnasiet på en moped av äldre modell när han tog fram sitt könsorgan och visade för en passerande kvinna som färdades på Frennarpsvägen.

Polisen jobbar utifrån teorin att förövaren har eskalerat från blottningarna till ett våldtäktsförsök och kan slå till igen.

– Risken finns att gärningsmannen inte stannar vid detta och kommer fortsätta i sitt sökande efter spänning. Därför är vi väldigt angelägna att det kommer in fler tips, kanske från andra som också sett blottningar i området, säger Linda Söderberg, kriminalinspektör hos polisen.

Polisen kan nu ge en snävare bild av mannen, som beskrivs vara ung, i 18-25 år, vara 185 centimeterm lång och normalt byggd, men atletisk. Han ska ha ljusbrunt hår som är kortare på sidorna och något längre ovanpå huvudet, han hade svarta träningsbyxor med vita sömmar som gick längs benen. Ränderna på byxorna ska också ha gått horisontellt över och under knäna. Men det som nu sticker ut är mannens tröja. Gärningsmannen hade en mörkblå långärmad tröja med vit text på ryggen, tröjan är från en skolavslutning. På ryggen står det i stora vita bokstäver "Nu sticker eliten. Kvar blir skiten." Mellan de två raderna på riggen fanns en bild med skolelevernas namn.

ANNONS

– Signalementet från de olika händelserna stämmer överens, men vi kan inte heller vara tvärsäkra på att det är samma person, men det är en tanke som vi har, säger Lars Hamrén, chef för Hallandspolisens rotel mot grova brott.

- Det har kommit in väldigt många tips och flera namnförslag, säger Johannes Jakobsson, redaktör på Efterlyst.

Uppgifter kom också in om vilka som bär den typ av tröja som gärningsmannen hade på sig.

- Det som händer nu är att rikskriminalen tar en titt på tipsen. Sedan kommer de utredaren på Halmstadpolisen till handa i morgon, säger Johannes Jakobsson.

ANNONS