Tvingas avbryta. Vägen till ett arbete försenas för Bahu Shahzad, Peter Hansson, Sais Salah, Janette Robertsson och Anna Lizt och de andra på arbetsmarknadsförvaltningens utbildning.
Tvingas avbryta. Vägen till ett arbete försenas för Bahu Shahzad, Peter Hansson, Sais Salah, Janette Robertsson och Anna Lizt och de andra på arbetsmarknadsförvaltningens utbildning.

Blivande bussförare tvingades avbryta sin utbildning

De elva deltagarna på kommunens bussförarutbildning hann studera i åtta dagar. Då fick de besked att bussen de skulle använda var för dyr och att utbildningen avslutades.

ANNONS
|

Känslorna stormar fortfarande när Hallandsposten träffar deltagare. Det har gått ett dygn efter det överraskande beskedet, men fortfarande har flera av dem svårt att begripa kommunens beslut.

– Jag hade stora förhoppningar om att det här skulle leda till jobb. Det har känts bra, vi är en bra grupp, utbildningen kändes trygg och jag har redan börjat titta på möjligheterna att få ett jobb efteråt, beskriver deltagaren Janette Robertsson.

Hon liksom de andra vi träffar har stått förhållandevis långt ifrån arbetsmarknaden och välkomnade möjligheten att få utbildning inom ett område där det råder en rasande brist på utbildad arbetskraft.

Uppgifter de hänvisar till talar om ett behov av 4 000 busschaufförer i landet. Och gott om möjligheter att få jobb både i Halmstad och längs Västkusten.

ANNONS

– Jag är 58 år, säger Peter Hansson samtidigt som det känns att han egentligen inte behöver säga så mycket mer som förklaring till varför han såg fram emot bussförarutbildningen.

Han har engagerat sig för att få fram klara besked om vad som väntar dem, utöver att utbildningen stoppas. Deltagarna har fått löfte om förtur när utbildningen kommer igång igen.

Det gör den, behovet är stort. Det finns så många som skulle behöva utbildningen och branschen skriker efter personal.

– Jag var tvungen att ta det här beslutet och jag är den första att beklaga situationen som deltagarna hamnade i. Vi hade ont om tid att förbereda utbildningen. Tidigare har Kattegattgymnasiet haft en egen buss, den kan inte användas längre. Vi har tittat på möjligheten att köpa en buss, men den upphandlingen tar åtminstone sex månader att genomföra. Vi letade efter en buss att hyra. Tyvärr fick vi bara in ett svar. Prisbilden blev orimlig, vi kan inte använda offentliga medel på det viset, förklarar chefen för utbildnings- och arbetsmarknadsförvaltningen, Ann-Sofie Sjöholm.

Att det är en så förhållandevis enkel sak som fäller utbildningen är svår att ta in för deltagarna. De får vänta ända till i höst innan en ny kursomgång kan genomföras. Utbildningen är på 24-25 veckor.

ANNONS

– Det är viktigt att lyfta fram att vi inte vill hänga någon för det här. Vi vill bara att man ordnar en buss och får igång utbildningen igen. Vi håller ju redan med teorin. Hälften av oss har tagit CSN-lån. Alla har gått igenom läkarundersökningar, skaffat körkortstillstånd och allt annat praktiskt som behövdes, beskriver Peter Hansson.

ANNONS