Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

Beslutet om bygdegårdspengarna skjuts upp

Igår var det tänkt att framtiden för Skedala bygdegård skulle avgöras i Fastighetsnämnden. Men beslutet skjuts fram till september. – Vi ansåg att beslutsunderlaget ej var uppfyllt, säger nämndens ordförande Johan Rydén (M).

Skedala bygdegård har funnits sedan 30-talet och flera generationer har haft gymnastik, ordnat fester och röstat där - men nu hotar konkurs.

– Innan 2009 fick vi i genomsnitt 90 000 kronor per år i bidrag, men sedan förändrades de kommunala bidragen och nu får vi bara ungefär 65 000 kronor per år, säger Orvar Johansson, ordförande i Skedala bygdegård.

I dag har bygdegården en kredit på 50 000 kronor från en bank fram till november, därefter måste pengarna vara betalade. Om de inte får ett extra bidrag på kreditsumman från kommunen återstår antagligen inget annat val än att låta verksamheten gå i konkurs, menar Orvar Johansson.

– Pengarna behövs för att omorganisera bygdegården. Vi kan inte gå runt och skramla med bössor här. Jag tvivlar verkligen på att det skulle räcka. Det finns 120 hushåll, och om alla skänker en hundring kommer vi bara upp i 12 000 kronor. Folk här är helt bedrövade eftersom bygdegården har varit en självklar samlingspunkt flera generationer bakåt.

Men något besked kom inte från politikerna i går.

– Vi återremitterade ärendet till fastighetskontoret, säger Johan Rydén (M), ordförande för Fastighetsnämnden.

Anledningen är att politikerna ansåg att beslutsunderlaget inte var tillräckligt. Tjänstemännen hade på förhand rekommenderat att neka pengar men nu får man alltså ta det hela en gång till.

– Konsekvenserna av beslutet står inte helt klart och eftersom man redovisat att man klarar sig till november finner jag ingen anledning att stressa fram ett beslut, säger Johan Rydén.

Bygde 1_2.jpg
MEST LÄST