Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

1/5
ANNONS ▼

Bella Nordh gör vardagen lättare för upptagna hundägare

Favoriten är tioåriga grand danoisen Marley. Men Bella Nordh tycker om alla hundar så pass mycket att hon jobbar extra med att ta hand om andras fyrbenta vänner.

– Det bästa med hundar är glädjen. Hur tufft de än har haft det så är de tacksamma, säger 27-åriga Bella Nordh.

Hon bor med sin sambo Robin i centrala Halmstad. Hon studerar till hundskötare på distans, jobbar på K-rauta och Maxkompetens – och extraknäcker dessutom som hundvakt via Dogbuddy.

Det stora intresset för hundar har hon burit med sig ända sedan barnsben, även om allergier i familjen gjorde att Bella och hennes storebror Joakim fick nöja sig med att ha varsin minigris i trådgården.

Men när brorsan så småningom flyttade till Göteborg för att studera passade familjen på att välkomna Marley – en grand danois som i dag är tio år gammal och väger omkring 60 kilo – till sitt hem.

– Hon flyttade in hos oss när hon var åtta veckor gammal. Då köpte vi Marley från en uppfödare, vilket jag aldrig skulle göra i dag eftersom det finns så otroligt många fina hundar som är hemlösa, som vi borde ta hand om i första hand. Men jag är tacksam att vi fick chansen att lära känna just Marley, det ångrar jag inte en sekund. Hon är världens bästa, säger Bella Nordh och citerar den ideella föreningen Hundar utan hem:

– Don’t buy love, rescue it!

De senaste två åren har Bella och hennes sambo tagit emot flera jourhundar från Hundar utan hem, genom ett rescue center på Irland.

– Vi lär känna hundarna så att vi kan hitta ett hem som passar dem. Som längst bodde Simba, en liten amstaffkille, hos oss i sju månader. Det är häftigt hur snabbt de här helt otroliga hundarna anpassar sig till att bo i en familj efter att ha haft ett tufft liv på gatan och i kennlar, säger Bella och fortsätter:

– Fyra av hundarna som vi har tagit emot har fått nya hem och vi har bra kontakt med de nya familjerna. Men den femte hunden, Lexi, letar fortfarande efter sitt ”för-alltid-hem”.

Genom jourhundarna har Bella dessutom fått mycket erfarenhet av olika raser, vilket är till stor nytta när hon passar främmande hundar.

– Jag är hundvakt mest för att det är kul, att det ger lite extra pengar är bara ett plus i kanten. Marley orkar inte gå upp för trapporna hem till oss så hon bor hos mina föräldrar och vi har inte tid för hund på heltid, så det här är ett perfekt extrajobb.

– Oftast möter man upp ägarna och hunden någon dag innan, tar en promenad tillsammans och låter hunden se sig om i lägenheten. Sedan bokar ägarna in vilka dagar de vill ha hjälp och om det gäller en promenad under dagen eller dags- och dygnspassning.

Bella Nordh berättar att jobbet som hundvakt ofta leder till att hon knyter nya kontakter. Men eftersom hon själv oftast är upptagen på dagtid så är det Robin (som studerar hemifrån) som tar hand om hundpassningen på dagtid.

– Vi kommer alltid väldigt bra överens med både hundar och ägare. Som Dogbuddy ställs det inte så mycket krav på oss att träna med hundarna, så som det gör när vi har jourhundar, utan vi underhåller med lek och promenad.

– Vill man se lite vad vi håller på med på dagarna så har vi nyligen startat ett Instagramkonto där vi lägger upp bilder på hundarna. Robinochbella heter vi där.

Artikeln publicerades ursprungligen i Halmstad 7 dagar

MEST LÄST