Bastionen rustas upp före nästa sommar

Inom ett år ska Bastionen snyggas upp. Fem miljoner kronor satsas på upprustningen som blir ett första steg i arbetet som ska ge en attraktiv och levande mötesplats.

ANNONS
|

Teknik- och fritidsnämnden tar nu över ansvaret för utvecklingen av Bastionen och ska se till att en rad arbeten genomförs.

– Det ska definitivt vara gjort till nästa sommar. Om det blir i höst eller nästa vår vågar jag inte svara på, säger Lars Püss (M), förste vice ordförande i kommunstyrelsens samhällsbyggnadsutskott och ordförande i teknik- och fritidsnämnden.

Fem miljoner kronor har avsatts i budgeten för 2017. Dessa pengar beslutade utskottet på tisdagen att flytta över till teknik- och fritidsnämnden för att få fart på satsningarna.

– Nu händer det äntligen något på den fronten. Det har jag längtat efter förskräckligt länge, säger Rose-Marie Edlund (S), ledamot i utskottet.

ANNONS

Politikerna har lagt fram förslag på hur Bastionen ska rustas upp. Dessa går vidare till kommunstyrelsen. Det handlar bland annat om att se över säkerheten och ta hand om lösa stenar i murarna som omgärdar området.

Ett annat förslag är att bygga terrasser på slänten ner mot Norre katts park. Trappstegen kan användas som sittplatser där publiken har utsikt mot en scen i parken.

Arbetet med Bastionen krockar dock med flera andra stora projekt, som ombygget av Storgatan och Stora torg.

– Att göra en total förändring av Bastionen är inte riktigt realistiskt just nu. Det här är ett första steg och vi utvecklar det vi har, säger Lars Püss.

Han tycker att det är viktigt att lyssna på invånarnas synpunkter. Frågan om Bastionen har länge delat Halmstadborna i två läger: de som vill snygga upp området och de som vill spränga bort hela fundamentet mellan Storgatan och parken.

– Åsikterna går ganska mycket isär, men alla är överens om att de inte vill att Bastionen ska se ut som den gör nu. Vi vill utveckla området så att så många som möjligt tycker att det blir bra.

Både tekniska och arkeologiska utredningar har genomförts.

– Hela kullen är full av arkeologi, vi får inte spränga bort den, menar Lars Püss.

ANNONS

I stället vill politikerna titta på hur de kan använda Bastionens höjd med utsikt över Norre katts park, Storgatan och Nissan. Kopplingen till vattnet ska förstärkas och det är inte omöjligt att det blir en framtida passage öster om Norre Port.

– Vi vill hemskt gärna öppna upp mellan Storgatan och parken och senare ha ett stråk bort till konstmuseet, säger Rose-Marie Edlund, som skrev en motion om Bastionen för två år sedan.

De mer långsiktiga målen med Bastionen är att förvandla den till en attraktiv mötesplats och besöksmål med människor i rörelse året runt.

Det ska finnas plats för både kommersiell och offentlig verksamhet, exempelvis ett orangeri, kafé, restaurang och en aktivitetsyta.

Fakta: Detta ska åtgärdas

Fyra miljoner kronor går till upprustning av:

  • Trappor angöring och diverse
  • Stenbeläggning uppe på Bastionen
  • Stora grusytan uppe på Bastionen
  • Stenvallarna mot Nissan
  • Östra valvets slänter
  • Västra valvets slänter
  • Diverse el och belysning

En miljon kronor går till förnyelse

  • Utveckling på kort sikt

Samhällsbyggnadskontoret vill att Bastionen och Norre Katts park ska ses som en helhet med gemensam skötsel av området.

ANNONS