Barns framtida vikt kan förutsägas tidigt

Barns framtida vikt kan förutsägas tidigt med hjälp av BMI-kurvan. Det visar en studie av ett forskarlag där Susann Regber från Högskolan i Halmstad ingår. Hon menar att resultaten kan användas som ett verktyg för att motverka fetma hos barn.

ANNONS
|

Nyligen publicerade ett europeiskt forskarlag en studie som visar att barns BMI-utveckling och viktkurva kan förutsägas vid två mättillfällen – när barn är ett respektive fem år gamla.

– Det här innebär att personal inom vården tidigt kan se vilka barn som man kanske behöver vara uppmärksam på, förklarar Susann Regber, lektor i omvårdnad vid Högskolan i Halmstad och en av forskarna bakom studien.

När barn är omkring nio månader gamla har de vanligtvis en topp i sin BMI-utveckling och när de är cirka sex år gamla bör kurvan vända nedåt – för att sedan gå upp igen. Men studien visar att vissa barn varken har en dipp eller topp i kurvan och att dessa oftare har en BMI-utveckling över genomsnittet.

ANNONS

Susann Regber menar att det statistiska underlaget kan användas som ett av flera verktyg för att motverka barnfetma.

– Nu vet vi att viktkurvan hos barn som inte har det här mönstret riskerar att bara fortsätta uppåt och det gör att man tidigare kan sätta in insatser.

– Det handlar inte om att peka ut några enskilda familjer utan det handlar mer om att våga ta ett samtal och erbjuda stöttning. Ser BVC-sköterskan att "här går det bara uppåt" kan hon eller han kanske föreslå att man ska sätta sig ner och prata om vilka vanor man har.

– Det kan vara en ovana som man inte ens tänker på. Många tror att övervikt och fetma bara handlar om onyttig mat men det är det inte alltid. Det kan vara att man får i sig för mycket mat också.

Studien bygger på data med längd och vikt från drygt 4700 barn i sju europeiska länder. Susann Regber är den som har samlat in mätningarna för de drygt 1800 svenska barn som ingår i projektet. Hon har tidigare har arbetat som barnsjuksköterska och berättar att barnfetma ökar både i Sverige och internationellt.

– Vi lever i en väldigt fetmafrämjande miljö. Vi blir mer och mer stillasittande och vi har mer och mer mat omkring oss och detta är barnen en del av. En del barn har utvecklat fetma väldigt tidigt i livet och så såg det inte ut för 20-30 år sedan. Vi måste få ett stopp på det, säger Susann Regber.

ANNONS

Fotnot: BMI "Body Mass Index" är en metod som kan användas för att skatta om en person är överviktig och handlar om att mäta förhållandet mellan vikt och längd.

ANNONS