Barn skapar egna datorspel

Helt nya datorspel skapas denna vecka i Komteks lokaler på Vallås. Här lär sig 15 barn grunderna i programmering. – Jag har aldrig prövat innan, men det är jättekul, säger Ellen Koch.

ANNONS
|

När HP kommer på besök har kursdag två precis inletts. Ledarna från Zcooly Hack, som inte bara håller i kurser utan även gör lärande spel för barn, visar hur eleverna ska göra för att få en katt att flytta sig åt olika håll.

Barnen, som är mellan 9 och 13 år, får lära sig grunderna i programmering med hjälp av ett program som kallas Scratch.

– Det är speciellt framtaget för barn. Vi går igenom de olika grunderna och visar olika funktioner, till exempel hur man får en figur att röra sig över skärmen. Sedan får de fria tyglar att jobba på egen hand, säger Elin Wadström från Zcooly.

ANNONS

Tanken är att barnen ska lära sig så mycket att de kan skapa egna datorspel där de själva får bestämma handling, konsekvens och vad spelet ska gå ut på.

–Det är bara att låta kreativiteten flöda och hitta smarta lösningar, säger Jonna Träff som är med som hjälplärare.

Framför en av datorerna sitter elvaåriga Ellen Koch från Oskarström. Hon har aldrig tidigare testat programmering men har redan lärt sig massor.

– I går fyllde min mamma år och då satt jag hemma och gjorde en liten grej till henne, berättar Ellen och spelar upp ett animerat födelsedagskort där hennes mamma får en tårta som hon äter upp helt själv och sedan frågar ”ville du också ha?”

– Det här är jätteroligt, säger Ellen och får medhåll från sin granne, Hjalmar Norfors, tio år, från Halmstad.

–Det är kul för man får bestämma själv vad som ska hända, säger han.

Att kursen hålls just nu beror delvis på att Game Masters-utställningen pågår i Halmstad berättar Sofie Andréasson på Zcooly. Komtek tyckte att det var en bra idé att samköra programmeringskursen med sitt årliga kollo.

– Så på förmiddagen kör vi programmering och på eftermiddagen har Komtek ordnat andra aktiviteter, mycket bygg och teknik, berättar Sofie Andréasson och fortsätter:

ANNONS

–Vi tycker att detta är jättebra. Det behövs flera programmerare i Sverige och vi hoppas kunna väcka ett intresse bland barnen.

ANNONS