Barn skapade med växter

Förr i tiden var museum oftast se men inte röra. Men den tiden är förbi. I går fick barnen plantera tre nya världar tillsammans med Peter Bengtsson på Mjellby konstmuseum.

ANNONS
|

Det är ju så härligt att odla och plantera och jag tycker att det känns som att konstmuseet är en helt naturlig plats att göra det på eftersom det uppmuntrar till kreativitet, säger Peter Bengtsson samtidigt som han raskt kör skottkärran framför sig.

Sex torsdagar under sommaren erbjuder Mjellby konstmuseum möjlighet att delta i olika former av konstworkshops. Ljudkonst, tuschteckningar, skapande i lera, naturpyssel och kartongtryck är de övriga konstformer som erbjuds. Men först ut är alltså trädgårdskonst.

– Vi vill visa att konst kan vara väldigt mycket. Och eftersom Peter Bengtsson har varit med och skapat den surrealistiska trädgården, så kändes det här som en naturlig förlängning, säger Karolina Peterson museichef.

ANNONS

Naturlig var också Peter Bengtsson när han snabbt fick med sig barnen på sitt lilla trädgårdsäventyr som gick ut på att skapa tre olika världar av växter.

– Kom med mig nu så ska ni få se. Jag har jättespännande last i bilen som ni måste hjälpa mig att ta hand om.

Och mycket mer än så behövdes inte. Barnen bar blommor, tog ut kompassriktning, skjutsade jord och grävde för glatta livet.

– Det här är det tråkiga, säger Erik Bargholtz, samtidigt som han med stor iver kör spaden i jorden.

När pallkragarna var klara och jorden utplattad återstod själva skapandet.

– Nu ska vi kolla vi tillsammans bestämma oss för hur vi tycker att blommorna ska planteras för att det ska bli snyggt, säger Peter Bengtsson.

Barnen började genast resonera och fundera kring vilka blommor som skulle stå vart.

– Den där blir hög, den måste vi lämna plats för, säger Erik Bargholtz.

– Här kan vi ha vi en hel skog av lavendel, fyller en av de andra deltagarna på.

– Ja det blir bra. Det här blir superbra, säger Peter Bengtsson innan de går loss med spadarna.

ANNONS
ANNONS