Barn får vara med och utforma Andersberg

I FN:s barnkonvention står det att vuxna ska lyssna på barn och ta hänsyn till deras åsikter. På Andersberg blir orden verklighet, när fjärdeklassare samarbetar med bland annat arkitekter, KomTek och HFAB. Tillsammans ska man nu förvandla en tråkig gångväg till "barnens stråk".

ANNONS
|

– Som arkitekt tror man ju att man vet hur saker ska göras, men när jag lyssnar på barn så lär jag mig en massa nytt, säger Ingrid Svetoft, arkitekt och forskare på Högskolan i Halmstad.

Det är hon som är mamma till modellen "Arkitekter i skolan", som nu testas i tre klasser på Andersbergsskolan. Tanken med modellen är bland annat att väva samman samhällsbyggnad och planering med skolans läroplan. Därmed kan man också göra verklighet av barnkonventionens vackra ord.

I projektet på Andersberg medverkar arkitektbyrån White och arkitekten Gunilla Grönbeck beskriver samarbetet som win-win.

– För oss är det spännande att lyssna till barnens tankar och vi kan i vår tur ge en förståelse för hur man bygger en stad. Både vi och barnen är ju intresserade av att bygga ett hållbart samhälle.

ANNONS

Vid Hallandspostens besök har de 52 Andersbergseleverna bussats till kommunala fastighetsbolaget HFAB:s kontor i centrala Halmstad.

– Det här är vår tredje träff i projektet. Förra gången hade vi besök av Hallands Konstmuseum som berättade om hur Andersberg såg ut förr i tiden, att där legat en gård som hette Andersberg och att där till och med utkämpats slag mellan danskar och svenskar. Kanske vill barnen knyta an till historien när de nu får möjlighet att skapa ett eget stråk, säger Johan Björnqvist, förvaltare på HFAB.

Enligt Arkitekter i skolan-modellen ska man utgå från ett riktigt uppdrag och Johan Björnqvist var den som föreslog den trista gångvägen på Andersberg.

–Den är kanske 300 meter lång och ofta nedskräpad. Vi har därför ett fokus på miljö och skräp och har redan fått jättespännande förslag från barnen. Det är precis så här vi vill jobba. När vi ser problem så vill vi lösa dem tillsammans med de boende, och gärna med barnen.

Och vad tycker då eleverna själva?

– Kul och spännande, säger Omar Alneemi.

– Men vi vet inte riktigt vad vi vill göra än, säger Havy Nguyen.

–Barnen är väldigt stolta över Andersberg och det här är ett jättebra sätt att göra dem delaktiga i utvecklingen, konstaterar läraren Berat Sulejmani.

ANNONS

Själva omvandlingen av gångstråket är planerad till våren. Även kommunens fastighetskontor och teknik- och entreprenörsskola, KomTek, är engagerade.

ANNONS