Madelene Ademi blev väldigt orolig när hennes son försvann från fritids i veckan.
Madelene Ademi blev väldigt orolig när hennes son försvann från fritids i veckan. Bild: Jari Välitalo

Barn försvann från fritids: ”Nästa gång kanske de inte kommer hem alls”

Madelene Ademis sjuåriga son och två av hans kompisar smet från fritids och var borta en halv eftermiddag. Först när de saknats i över en timme fick mamman samtalet om att personalen letade efter sonen.
– Det är oacceptabelt. Allt hade kunnat hända under den tiden, han hade lika gärna kunnat dö, säger Madelene Ademi.

ANNONS
LocationÖstergårdsskolan||

Madelene Ademis sjuåriga son går på fritids på Östergårdsskolan tillfälligt medan Linehedsskolan renoveras. Vid klockan 15 på tisdagseftermiddagen fick hon samtalet om att hennes sjuåriga son saknades. Då hade han och två andra pojkar redan saknats i över en timme.

Madelene slängde sig direkt på cykeln för att börja leta.

– Jag blev väldigt chockad och arg – men framför allt orolig. Jag har nog aldrig varit så där orolig, jag fick ont i kroppen, säger hon.

Polisen hann kopplas in och efter ytterligare en timme kunde barnen hittas vid en bensinmack på Sannarp. På vägen hade de även besökt leklandet Busfabriken.

ANNONS

– Det är en bit bort och intill stora bilvägar. Om något liknande händer igen är det inte säkert att barnen kommer hem igen.

Madelene är kritisk till att det tog för lång tid innan hon kontaktades av personalen.

– Det är helt oacceptabelt. Ring hellre när han varit borta i fem minuter även om han hittas direkt efter samtalet. Nu tog det väldigt många minuter och allt möjligt hade ju kunnat hända under tiden jag inte visste något, säger hon.

Hon vill dock inte klandra skolpersonalen för försvinnandet.

– Jag vill inte svartmåla dem utan snarare uppmärksamma det på högre nivå så att något förbättras. Det ska inte få hända, jag måste kunna lita på att de tar hand om mina barn.

Madelene Ademi.
Madelene Ademi. Bild: Jari Välitalo

Madelene Ademi tänker också på incidenten i höstas när tre flickor försvann från en skola till Leos Lekland. Inte heller då kontaktades föräldrarna i tid.

– Något är det ju som gör att det kan hända. Jag tror det behövs det mer resurser och personal till skolorna.

Marie Liljenberg, rektor på Linehedsskolan, säger så här:

– Det är väldigt beklagligt. Det var under ett tidsfönster på några minuter när personalen vägledde ett barn till idrottssalen som pojkarna tog sig ut från skolan. Personalen började leta direkt men det är ett stort område att scanna av – både i och utanför skolan.

ANNONS

Hur ser du på att mamman tycker hon blev kontaktad för sent?

– I skarpt läge finns det alltid förbättringsrutiner och det blev en tidsförskjutning på grund av att man hade ett större område att scanna av än normalt, med tanke på att barnen var på Östergårdsskolan.

Nu kommer man se över rutinerna hos skolpersonalen.

– Vi ser allvarligt på det och ska ta till flera åtgärder. Vi kommer diskutera vilka barn vi ska ha extra koll på och vi har också pratat med barnen om konsekvenserna av att lämna skolområdet. Vi har dessutom haft ett uppföljningsmöte med de berörda föräldrarna.

ANNONS