Bara digital uthyrning av Vallåslägenheter

HFAB:s nyproduktion på Vallås kommer att hyras ut genom samma digitala kösystem som användes för de nya hyresrätterna på Söder. Men den här gången tas möjligheten att köa utanför fastighetsbolagets kontor bort helt och hållet.

ANNONS
|

Av de totalt 137 nya hyresrätterna som HFAB bygger på Vallås kommer seniorlägenheterna att hyras ut först. Uthyrningen sker på traditionellt vis, genom en intresseanmälan som öppnar den 15 augusti.

Resterande lägenheter kommer att hyras ut senare i höst genom ett digitalt system på HFAB:s hemsida, och där är det först till kvarn som gäller.

– Det är samma upplägg som vi hade när vi hyrde ut lägenheterna i kvarteret Borgen på Söder förra året. Vi har gjort en del enkäter och upplever att majoriteten tyckte att det var ett bra sätt, säger Ulf Nilsson, affärsutvecklings- och kommunikationschef på HFAB.

ANNONS

Så väl i fjol som tidigare år har bostadssökande kunnat köa utanför HFAB:s kontor inför släpp av nyproducerade lägenheter. Men i år tas den möjligheten bort.

Orsaken är att det vid släppet av hyresrätterna på Söder var många av de som köat utomhus som fick gå hem lottlösa eftersom majoriteten av de 100 lägenheterna försvann på webben – inom loppet av 14 minuter.

– Vi känner att våra system inte klarar av att göra det lika snabbt manuellt. Förra gången hade vi sju kundvärdar på plats och de hann med varsin uthyrning. När de skulle ta emot kund nummer två fanns det inga lägenheter kvar, säger Ulf Nilsson.

För att kunna norpa en av lägenheterna på Vallåsbehöver de sökande registrera sig på hemsidan med hjälp av Bank-id.

Innebär inte det att en del blir utestängda den här gången?

– Vilken modell vi än väljer så har vi lärt oss att vi alltid får kritik från någon grupp som känner sig förfördelad. Därför väljer vi att ändra förutsättningarna lite så att det inte blir samma grupp varje gång, säger Ulf Nilsson och förklarar att man den här gången har ändrat reglerna för vem som får förtur.

Nu är det boende på Vallås, både HFAB:s befintliga hyresgäster och övriga som bor på tre postnummer i området, som kommer få chansen att reservera en lägenhet innan alla andra. I fjol var det enbart HFAB:s hyresgäster som hadeden möjligheten. Samma förtursregler gäller för seniorlägenheterna.

ANNONS

Enligt Ulf Nilsson hoppas man att förturen för HFAB:s hyresgäster ska resultera i att man frigör lägenheter med lägre hyror i det egna beståndet.

– Sedan vet vi att det är många äldre människor som bor på Vallås och genom att ge boende i området förtur till de här tillgängliga lägenheterna hoppas vi få igång lite flyttkedjor, säger Ulf Nilsson.

Fakta: Vallås torg

HFAB håller just nu på att uppföra 137 nya hyresrätter i Vallås centrum. Inflyttning kommer att ske 1 april, 1 maj och 1 juni nästa år.

Bostäderna som byggs är ettor, tvåor och treor samt seniorlägenheter. De sistnämnda är till för personer från 65 år och uppåt.

Uthyrningen har delats upp i två delar där seniorlägenheterna är först ut. Intresseanmälan för dessa kommer att öppna den 15 augusti.

Förtur gäller för HFAB:s hyresgäster på postnummer 302 57, 302 58 och 302 59. Även övriga boende på de tre postnumren kommer att få förtur.

Under den senare delen av hösten kommer resterande lägenheter att hyras ut. Uthyrningen sker genom ett digitalt kösystem på HFAB:s hemsida och först till kvarn gäller.

För dessa lägenheter gäller samma förtursregler som för seniorlägenheterna.

ANNONS