Gemensamt arbete. Bättre vatten stod i fokus för ett samrådsmöte i Halmstad i går. Deltog gjorde bland andra Suzanne Åkerlund (FP), kommunråd och Lena Sommestad, landshövding. Bild: Roger Larsson
Gemensamt arbete. Bättre vatten stod i fokus för ett samrådsmöte i Halmstad i går. Deltog gjorde bland andra Suzanne Åkerlund (FP), kommunråd och Lena Sommestad, landshövding. Bild: Roger Larsson

Bättre vatten är målet

I helgen stod vattnet högt i flera delar av kommunen till följd av stormen Egon. I går stod vatten i fokus för ett samrådsmöte kring ett åtgärdsprogram för bättre vatten i Västerhavets vattendistrikt. Och utmaningarna är flera.

ANNONS
|

– Halland är ett vattenlän, vi har de fyra åarna, havet, mycket regn och översvämningsproblematik. Det är väldigt viktiga frågor för oss, säger landshövding Lena Sommestad.

För Hallands del är det framför allt två utmaningar som lyfts fram. Det gäller fysiska hinder, det vill säga sådant som hindrar vattenlevande djur att ta sig fram i vattendragen, samt miljögifter och grundvatten.

– Gifter i grundvattnet är kanske vår allra största utmaning. Vi har en ofullständig bild av hur det ser ut, säger Lena Sommestad, som berättar att det pågår ett systematiskt arbete för att kartlägga och analysera grundvattnet.

En annan utmaning är klimatförändringarna och det finns en rad åtgärder för klimatanpassning som kan göras, som att identifiera områden med översvämningsrisk och att det finns bra system för dagvatten.

ANNONS

Samrådsmötet på Hotell Scandic Hallandia i Halmstad arrangerades av Vattenmyndigheten i Västerhavets vattendistrikt och samlade deltagare från kommuner, organisationer och länsstyrelsen i Halland. Det som under perioden fram till den 30 april ska analyseras och reflekteras kring är myndighetens förslag till förvaltningsplan, åtgärdsprogram och miljökvalitetsnormer för 2015–2021.

Enligt Karin Olsson, ansvarig för åtgärdsprogramgruppen vid Vattenmyndigheten för Västerhavet, är ambitionsnivån i myndighetens förslag högt satt. Hon framhöll också att åtgärdstakten måste öka.

– Det viktiga budskapet är att det är ett gemensamt ansvar, det här är något vi tillsammans måste göra, sa Karin Olsson.

Vattenmyndigheten lyfter fram kommunernas roll. Exempel på verksamheter som berörs är samhällsplanering, va-försörjning och miljötillsyn. Suzanne Åkerlund (FP), kommunråd i Halmstad, är också den i kommunstyrelsen som, bland annat som ordförande i Nissans vattenråd, har ansvar för vattenfrågor.

– Vattnet är ju allas och en jätteviktig fråga. Det är många i en kommun som har gemensamt ansvar för vattnet och därför är det viktigt att i ett styrmedel ha konkreta nedslagspunkter.

Hon lyfte under mötet fram vikten av samverkan och dialog mellan aktörer med olika roller.

En fråga som var uppe under mötet var den om finansiering, det vill säga hur kostnaderna ska fördelas för det arbete som behöver göras.

ANNONS

– Det viktigaste budskapet är att det kostar mycket mindre att förebygga än att åtgärda. Det är dyrt, men det lönar sig, säger Lena Sommestad.

Fotnot. Ytterligare sex samrådsmöten kommer att hållas inom Västerhavets vattendistrikt som sträcker sig från Vege å i norra Skåne till Klarälvens källsjöar vid norska gränsen. I Sverige finns fem vattenmyndigheter.

ANNONS