Vid biltvätten. Moskén ska byggas bredvid biltvätten, bakom minnesmärket över slaget vid Fyllebro, i Fyllinge.
Vid biltvätten. Moskén ska byggas bredvid biltvätten, bakom minnesmärket över slaget vid Fyllebro, i Fyllinge.

Avtal på gång om moské på Fyllinge

Det första steget mot bygget av en moské på Fyllinge har tagits av Islamiska barn- och kulturföreningen. Men fortfarande finns det en viss skepsis hos den politiska ledningen i Halmstad på grund av uttalandet förra året av Halmstadmoskéns imam om homosexuella.

ANNONS
|

Föreningen har beställt en nybyggnadskarta över tomten, vilket brukar vara inledningen till en byggprocess. Man har också förhandlat fram ett förslag på reservationsavtal med mark- och exploateringsavdelningen på kommunen.

– Reservationsavtalet är klart. Nu ska det upp för behandling av politikerna, säger Tommy Andersson, markstrateg på Halmstads kommun.

I reservationsavtalet regleras överlåtelsen av marken från kommunen till Islamiska barn- och kulturföreningen. Där står att föreningen har sex månader på sig att ta fram handlingar för ett bygglov. Därefter ska bygget starta inom tre månader.

När detta är uppfyllt blir föreningen lagfaren ägare till fastigheten som ligger vid biltvätten på Fyllinge.

Jehad Karkoukli, kontaktperson för Islamiska barn- och kulturföreningen, har inte gått att nå på telefon. Han berättar som svar på ett mejl från Hallandsposten att en insamling till finansiering av moskén pågår.

ANNONS

”Just nu håller vi på och samlar ihop alla papper som behövs till bygglovsanlsökan och bygget kan starta när byggnadsnämnden godkänner våra planer”, skriver han.

Enligt Jehad Karkoukli vet man ännu inte hur mycket det kommer att kosta.

”Det beror på storlek, utseende, byggmaterial med mera. Vi har fått lov att bygga upp till 1 000 kvadratmeter.”

I en artikel i Hallandsposten i maj förra året berättade Jehad Karkoukli att skälet till att man vill bygga en moské är att det flyttat in så många muslimer till Halmstad att den nuvarande moskén på Fredsgatan blivit för liten.

Där finns plats för 250 personer, men redan för ett år sedan kunde det komma 400 personer. Med tanke på att antalet asylsökande har fortsatt att öka är trycket ännu större i dag.

Enligt Jehad Karkoukli sker finansieringen av bygget genom insamling av pengar från församlingsmedlemmar samt bidrag från andra moskéer i landet. Moskén kommer att bli en fyrkantig samlingslokal utan kupol och minaret.

Inför den politiska behandlingen av ärendet finns fortfarande en viss skepsis. Flera politiker har betonat att den inställning som imamen tidigare gett uttryck för vad gäller homosexualitet går emot kommunens gemensamma värdegrund.

ANNONS