Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

1/3
ANNONS ▼

Asylsökande flyttar in i renoverade rum

Det är nästan bara män som flyttar in på asylboendet på Vallås när det på måndagen kommer dit tre bussar från Göteborg. Och de som HP pratar med tycker att anläggningen har betydligt bättre standard än där de bott tidigare.

I början av sommaren skrev HP om hur de boende på Arena Hotell transporterades till andra ställen i Sverige, eftersom Migrationsverket sagt upp avtalet för anläggningen på Vallås.

På måndagen flyttar det emellertid in nya asylsökande igen.

– Jag hann dra i gång vanlig hotellverksamhet här i somras, samtidigt som vi renoverade, säger Linda Halla Andréasson, när vi träffas på det som numera heter Way In Hotel.

– Vi hade funderingar på att dra i gång studentboende också, men då hörde Migrationsverket av sig. I onsdags var de här och besiktigade hotellet och dagen efter skrev vi kontrakt. Det är snabba ryck i den här branschen.

Första dagen kommer det tre bussar, huvudsakligen från tillfälliga boenden i trakten av Göteborg. Sammanlagt anländer 80 personer under måndagen.

– Migrationsverket hade sagt 138, men vi måste alltid ha beredskap för att siffrorna inte stämmer i slutänden. Exempelvis kan det röra sig om folk som skaffar eget boende hos släktingar i stället, säger Linda Halla Andréasson.

– Vi har fått hit ett fåtal barn­familjer, annars är 90 procent män. De flesta har bott på andra boenden, men här finns också helt nyanlända.

Flera av dem vi träffar utanför vittnar om att de tidigare bott på sämre ställen där de inte haft egen toalett på rummet, som här.

– Det är fräschare här, säger Assad från Afghanistan, som står tillsammans med sina landsmän Mansoor och Mohammadsarwar.

Alla tre har de varit två år i Sverige och fått avslag på sina ansökningar om permanent uppehållstillstånd.

– Vi har överklagat beslutet och väntar nu på besked, säger Assad.

Två gånger i veckan ska Migrationsverkets personal finnas på plats för att svara på frågor från de asylsökande.

– Madrasser och gardiner är splitter nya, samma sak med garderoberna, förklarar Linda Halla Andréasson när hon visar oss ett rum med nylagt golv.

Inne vid ett biljardbord, en bit innanför receptionen, träffar vi Sarmad från Bagdad i Irak, som varit tre år i Sverige och fått uppehållstillstånd – men som väntar på att få läsa sfi (Svenska för invandrare) och få en kommunplacering.

Sarmad spelar med Ahmed från Aleppo i Syrien, som kom till Sverige för bara några månader sedan.

Fakta: 290 platser
Migrationsverkets nya avtal för anläggningen på Vallås gäller minst sex månader. Därefter rullar det med två månaders uppsägningstid för båda parter.
Max antal boende är 290. Hälften, 145, är garantiplatser – vilket innebär att Migrationsverket betalar för dem även om vissa står tomma.
För boendet betalas 199 kronor plus moms per person och dygn.
För tre mål mat betalas 125 kronor plus moms per person och dygn.
Om det skulle uppstå ett akut behov av fler platser i Sverige kan Migrationsverket besluta om förtätning så att de boende bara får tre kvadratmeter per person, i stället för minst fem som i dag.

MEST LÄST