Tillbaka till Halmstad. Efter att Androstolen visats upp på Arkitekturmuseet i Stockholm i dag hamnar den här i Hälsoteknikcentrums ”show-room” på Högskolan, visar projektledaren Emma Börjesson.
Tillbaka till Halmstad. Efter att Androstolen visats upp på Arkitekturmuseet i Stockholm i dag hamnar den här i Hälsoteknikcentrums ”show-room” på Högskolan, visar projektledaren Emma Börjesson.

”Androstol” uppskattas inte av männen

Som ett inlägg i genusdebatten ställer Hälsoteknik­centrum Halland i dag – på kvinnodagen – ut en undersökningsstol för män på Arkitektur­museet ”Aldrig i livet att jag hänger över den.” Så reagerar de flesta män som sett den.

ANNONS
|

Den konceptstol som Hälsoteknikcentrum vid Högskolan i Halmstad tagit fram skulle, enligt vad läkare sagt om undersökningar av prostatan på en man, kunna vara praktisk.

Men de män som fått titta på stolen har inte verkat så begeistrade över tanken att lägga sig naken över den, bredbent med rumpan i vädret och fötterna på särskilda stöd. Infasningen där könsorganet ska kunna hänga ner, plus toalettpappersrullen under, förstärker det kala intrycket.

– De flesta har spontant sagt ”aldrig i livet”, de tycker att ställningen ser för kränkande och utlämnande ut, medan några få har medgett att den kanske är ändamålsenlig om man är så illa tvungen, säger projektledaren Emma Börjesson.

ANNONS

Det känns som att ni medvetet gjort stolen lite provocerande, stämmer det?

– Ja, jag tror absolut att man måste våga vara utmanande och ställa frågor på sin spets för att få fram något nytt och bra, svarar Emma Börjesson, som i grunden är statsvetare, utbildad i Halmstad.

Namnet Androstolen kommer från begreppet and­rologi, läran om mannen, som kan jämföras med gynekologi. Stolen har gjorts i samarbete med industridesignerna Karin Ehrnberger och Cristine Sundbom, som utgått från kvinnors upplevelser av gynstolen.

– Egentligen är det flera olika tankar som ligger bakom projektet, förklarar Emma Börjesson och börjar med att prata om att mäns hälsa inte är i fokus på samma sätt som kvinnors.

– Det finns ingen screening med PSA-tester på män för att upptäcka prostatacancer, så som man gör mammografi för att hitta bröstcancer så tidigt som möjligt, säger hon och fortsätter:

– Det talas mycket om att kvinnor är sjukare än män, men tittar man på medellivslängden blir ju kvinnor äldre än män. Jag tror att gamla ideal om manlighet fortfarande spelar in; att ”riktiga” män inte ska klaga.

ANNONS

Samtidigt som Hälsoteknikcentrum Halland jobbar med att utveckla produkter tillsammans med företag eller vård och omsorg, vill man också lyfta fram olika problemställningar i debatten.

– När vi började fundera på en stol för män tänkte vi på hur många kvinnor som uppfattar gynstolen som obekväm, kall, hög och ovärdig – utan att den konstruktionen ifrågasätts, säger Emma Börjesson och tillägger:

– Nu när vi tagit fram en manlig modell reagerar alla direkt. Det här avslöjar hur olika vi ser på kvinnors och mäns kroppar; det som vi tar för givet i ett sammanhang verkar omöjligt i ett annat.

Men om nu gynstolar är dåliga, varför gör ni en dålig variant för män också i stället för att komma med en bra lösning?

– Den frågan har vi fått många gånger under projektets gång. Men för att tänka i nya banor måste man börja med att ifrågasätta det befintliga.

ANNONS

I dag, på internationella kvinnodagen, står Androstolen utställd på Arkitekturmuseet i Stockholm. I anslutning till detta hålls även ett seminarium – där frågan ställs om hur ett genusperspektiv kan synliggöra eftersatta behov och leda till utveckling och innovation.

– I paneldebatten deltar forskare inom design, genusvetenskap, innovation och gynekologi, säger Emma Börjesson.

ANNONS