Allt färre föl riskerar rasens överlevnad

Alarmerande få nordsvenska föl kommer att födas i år. Enligt Jordbruksverket är det en hotad ras. – Det finns risk att den dör ut, säger Christel Carlsson.

ANNONS
|

Hon är ordförande i Föreningen Nordsvenska hästen i Halland och brinner för kallblodet som tidigare var vanligt inom jord- och skogsbruket. Den är en av tre hästraser som kallas svenska husdjursraser, de andra är gotlandsruss och svensk ardenner.

Ända sedan traktorn rullade in på den svenska landsbygden har antalet arbetshästar minskat stadigt. Dessutom har den senaste tidens lågkonjunktur ytterligare spätt på nedgången.

– Över huvud taget kan vi se att hästaveln backar och förmodligen beror det på det ekonomiska läget, säger David Slottner, handläggare på Jordbruksverket med inriktning på hästfrågor.

För att bevara nordsvensken får varje hästägare som avlar en summa pengar för varje föl. Åtgärden ska verka stimulerande, men att äga häst och dessutom ha föl är dyrbart – det personliga intresset för hästen väger tyngst.

ANNONS

Christel Carlsson på Skallinge gård utanför Simlångsdalen har fem nordsvenskar i hagen utanför det röda huset. Det är en flock med ston, men inget av dem är dräktigt i år. Christel arbetar mycket med rasens fortlevnad ändå, bland annat genom sitt engagemang i Föreningen nordsvenska hästen i Halland.

– Jag köpte min första nordsvensk 2000, berättar hon och fortsätter:

– Rasen passar oss moderna, lite lata människor som inte har möjlighet att köra eller rida varje dag. Många raser kräver daglig motion, men nordsvensken håller sig lugn även om man bara kör eller rider ut på helgen.

Alla hästar ska ha ett eget pass och registreras i respektive rasförening. På så sätt kan de hålla koll på hur många föl som föds och vilka avelslinjer som följs. När hingstkatalogerna kommer sitter många hästägare vid sina köksbord och bläddrar. Det gäller att välja klokt vilken hingst som ska betäcka stoet.

– Jag gissar att det kommer födas fem nordsvenska stoföl i Halland i år, säger Christel Carlsson.

Det är en låg siffra för att i förlängningen hålla en god stam inom rasen. Det är viktigt att ha en ”bred” avel och undvika inavel.

För att fler ska få upp ögonen för rasen arbetar Föreningen nordsvenska hästen med utbildningar för medlemmarna, så att de kan använda hästarna till mycket förutom ridning och nöjeskörning. Det kan exempelvis handla om att köra i skogen och i jordbruket, kunskap som riskerar att falla i glömska. Dock finns i dag en kuskutbildning i brukskörning på Strömsholm, en av hästnäringens riksanläggningar, för den som vill arbeta som hästentreprenör.

ANNONS

– För mig är det här hästen som har allt, i en och samma ras, säger Christel Carlsson.

Nordsvensken är stambokförd sedan 1903. I Sverige finns ett hundratal godkända nordsvenska hingstar och cirka 600 till 700 ston som används i avel. I Halland finns två verksamma avelshingstar som förra året betäckte 20 ston, och inte alla kom från länet.

Föreningen nordsvenska hästen är rikstäckande och fungerar som avelsorganisation. Sedan 1924 verkar den som huvudman för rasen och registrering av alla individer.

Nordsvensken är ett kallblod som används både inom körning och ridning. Det är en stark häst med bra lynne.

ANNONS