Aasa vill inte pressa präster på åsikter

Som kyrkoherde vet Magnus Aasa att han har präster som sagt att de ställer upp och viger samkönade. Men han har inte pressat de andra på vad de tycker i frågan.

ANNONS
|

– Redan när jag anställdes fick jag veta att det fanns präster i pastoratet som gärna tar sig an sådana vigslar, säger Magnus Aasa och tillägger:

– Tack vare det behöver jag inte gå runt och fråga alla vad de tycker, även om jag mellan raderna kan ana mig till folks ståndpunkt.

Ett par av de präster som tjänstgör i Magnus Aasas pastorat skrev 2005 också på Kalinlistan om att de inte vill välsigna partnerskap. Det rör sig om Anders Pihl, biträdande kyrkoherde i S:t Nikolai/Olaus Petri, samt Gunnar Blidö, pensionerad kyrkoherde i S:t Nikolai, som brukar hoppa in som präst i Holm och på Kärleken.

ANNONS

–Jag har ingen aning om de har bytt åsikt sedan dess – och jag har inte velat efterforska det heller, säger Magnus Aasa.

–Jag har förståelse för att det kan vara smärtsamt för homosexuella att inte få ett hundraprocentigt bejakande av alla präster. Samtidigt skulle man bara cementera polariseringen i det svenska samhället om man i dagsläget skulle stänga ute de präster som har en annan uppfattning än majoriteten.

ANNONS