74-åringen fälldes för alla grannbråken

Notan för grannbråken blir tung för den 74-åriga kvinnan. Hon fälls för brotten och ska betala 125 000 i skadestånd till sina grannar. Hon ska också stå för kostnaden för sin advokat och grannens juridiska biträde.

ANNONS
|

Slutsumman med den särskilda avgiften på 800 kronor till fonden för brottsoffer inräknad blir 217 686 kronor. 125 000 motsvarar skadestånd till de berörda grannarna, som fått stå ut med 74-åringens beteende under lång tid.

Grannarnas beskrivningar av 74-åringens framfart i kvarteret omfattar bland annat att hon sjöng om hur lycklig hon var, samma dag som mannen i grannhuset avled. Då hade 74-åringen dessutom vid flera tillfällen betett sig högst olämpligt i samband med att mannen hämtats med ambulans.

Målet är ovanligt, framför allt genom att kvinnan dömts för likartad brottslighet så sent som i april i år. Den var delvis riktad mot samma grannar som i det här målet.

ANNONS

Utomstående, exempelvis ditlarmade poliser, men också boende längs villagatan ifrågasätter kvinnans beteende. I samband med rättegången mot 74-åringen granskades hennes psykiska hälsa men utvärderingen visar att hon vare sig vid brottstillfällena eller vid undersökningen led eller lider av någon psykisk ohälsa.

Kvinnan har nekat kategoriskt till alla anklagelser, inklusive de där hon filmats i färd med att störa och ofreda sina grannar. Enligt hennes uppfattning är det hon som utsätts för förföljelse av grannarna.

Tingsrätten avfärdar den tolkning och konstaterar att kvinnans uppgifter är så osannolika att de kan lämnas utan avseende. Hon döms för elva fal av ofredande och lika många fall av överträdelse av kontaktförbud.

ANNONS