Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

1/6
ANNONS ▼

20-åringen fanns med i utredningen hela tiden

I tre år har 20-åringen, hans flickvän och hans syster burit på hemligheten. Till sist blev trycket för högt. I januari fick polisen reda på hur allt låg till. Men först nekade 20-åringen.

Han och Albin blev osams. De träffades tidigare under kvällen och var på väg genom Frennarpsskogen natten till den 10 maj 2014 när 20-åringen angrep Albin. De stod varandra nära och han försöker i efterhand förklara det våldsamma överfallet med att det inte var mening att det skulle gå så långt.

20-åringen tycker i stället att händelsen ska rubriceras som grovt vållande till annans död och grov misshandel.

Men åklagarens val att rubricera angreppet på Albin Einarsen som mord pekar på att 20-åringen i strikt juridisk mening hade flera tillfällen till att besinna sig, att inte gå så långt när ilskan flammade upp.

– Han kunde ju också ha slagit larm efteråt, säger kriminalinspektör Lars-Gunnar Perlinger, ställföreträdande chef för polisens enhet för grova brott i Halland.

Han höll själv det första förhöret med 20-åringen, dagen efter att polisen hittat Albins kropp. Det var söndag och den då 17-årige pojken hävdade att han och Albin skildes åt vid Folkparken. Att han inte hade en aning om vad som hänt med kamraten.

– Han har funnits med hela tiden. Inte som misstänkt, men som en avgörande person. Vad vi visste var han ju den siste som såg Albin i livet, fortsätter Lars-Gunnar Perlinger och förklarar:

– Vi har inte lyckats beslå honom med lögn. Han vallades till och med i området.
Utomstående och även utredarna själva har förstått att 20-åringen varit viktig. När utredningsarbetet fick kritik för att polisen inte lyckades lösa mordet snabbt nog var det just 20-åringen som utredningen skulle fokusera på, ansåg kritikerna.

– Utan de uppgifter vi fick in, som ledde till att vi hämtande in honom för förhör igen, hade vi inte varit där vi är i dag, konstaterar Lars-Gunnar Perlinger.

Motivet som kommer fram i utredningen är att 20-åringen var arg på Albin Motivet som kommer fram i utredningen är att 20-åringen var arg på Albin, de hade en gamma konflikt som blossade upp igen. Det ledde till 20-åringen överföll Albin Einarsen.

Åklagare Gisela Sjövall beskriver i åtalet mot 20-åringen att han utsatte Albin Einarsen för kraftigt trubbigt våld genom knytnävsslag i ansiktet, att han tog stryptag runt hans hals och slog mot huvudet och överkroppen eller att han bankade honom mot ett trubbigt underlag och sedan lade Albin Einarsen i en bäck och lämnade honom liggande i vattnet.

Åklagaren sammanfattar händelseförloppet med att 20-åringen uppsåtligen tillfogade Albin Einarsen de dödliga skadorna och att han genom sitt handlande visat den särskilda och synnerliga hänsynslöshet som krävs för att gärningen ska kunna betraktas som mord.

Åtalet anger tydligt att Albin Einarsen avled till följd av våldet och de skador och slutligen de åtgärder som 20-åringen utsatt honom för.

20-åringens erkännande har kommit små, små bitar i taget. När han hämtades in i januari höll han först fast vid sin ursprungliga historia, att han och albin skildes åt vid Folkparken. Efter hand, bland annat vid tre vallningar i skogsområdet intill bäcken där Albin Einarsen hittades, har allt flera detaljer kommit fram om hur det dödande angreppet gick till.

– Han har berättat mer och mer för varje förhör. Jag tycker att man kan skönja en viss lättnad över att han har fått berätta, att sanningen har kommit fram. Och det är en stor lättnad för alla inblandade, både i offrets familj och de som är nära den åtalade, säger Lars-Gunnar Perlinger.

MEST LÄST