Bild: Jari Välitalo och polisens förundersökning
Bild: Jari Välitalo och polisens förundersökning

18-åring åtalas för mordförsök på skola

Den 18-åring som sitter häktad misstänkt för mordförsöket på Kattegattgymnasiet i Halmstad i början av september åtalas nu vid Halmstads tingsrätt.

ANNONS
|

18-åringen, som är en före detta elev på Kattegatt, kom till skolan med två kamrater den första september. Där träffade han en bekant som går på skolan.

Han ville att mannen skulle följa med ut för att röka och prata. Väl utanför skolan konfronterade 18-åringen den andre mannen och anklagade honom för att "snacka skit" om 18-åringen och dennes flickvän.

Den åtalade tog, helt oprovocerat, tag i mannen och skallade honom. Han tog sedan fram en så kallad butterflykniv och högg mot mannens buk. Mannen lyckades undvika att bli träffad, men blev skadad när 18-åringen fortsatte angreppet genom att hugga eller svepa med kniven. Mannen fick då bland annat skador på halsen och armen.

ANNONS

– Det är ett angrepp från en person där bland annat en kniv varit inblandad. Kniven har varit riktad mot sådana kroppsdelar att om det hade gått illa hade det funnits fara för personens liv. Det är tillfälliga omständigheter som gjorde att det inte gick värre än det gick, sade kammaråklagare Jon Lindahl till HP i samband med häktningsförhandlingen.

Den misstänkte gärningsmannen förnekar att han ska ha attackerat mannen med kniv, men erkänner att han skallat honom.

18-åringens kamrater har dock vittnat om att mannen haft kniv på sig och den ena såg även hur han angrep den andre mannen med kniven.

Kamraterna vittnar om hur 18-åringen "var helt galen och han ville fortsätta slå målsägande".

Utöver mordförsöket åtalas 18-åringen för bland annat övergrepp i rättssak då han hotat att döda mannen om han berättade för någon om händelsen. Han åtalas även för rattfylleri, ringa narkotikabrott, olovlig körning, ringa stöld och brott mot knivlagen.

ANNONS