Brunnsåkersskolan. Bild: Jari Välitalo, arkiv
Brunnsåkersskolan. Bild: Jari Välitalo, arkiv

15-åring slog skolkamrat – döms till vård

15-åringen som hotade och slog sin skolkamrat i ansiktet döms till vård, där han ska lära sig kontrollera sina impulser.

ANNONS
|

Vårterminen 2017 hade precis börjat när 15-åringen gick fram till sin skolkamrat i matsalen på Brunnsåkersskolan och sade att de behövde prata. De gick iväg till en avlägsen plats inne i skolan för att diskutera en polisanmälan som skolkamraten gjort efter att ha fått sin moped förstörd.

15-åringen kände den utpekade gärningsmannen och ifrågasatte varför skolkamraten hade anmält händelsen. Sedan delade han ut ett knytnävsslag, som träffade skolkamraten i ansiktet. Enligt den misshandlade pojken ska 15-åringen sedan ha sagt ”polisanmäler du mig så är du död”.

15-åringen, som åtalades för misshandel och övergrepp i rättssak, erkände misshandeln men menade att han inte hade uttalat något dödshot. Enligt 15-åringen har han sagt att ”golar du ska jag knulla din mamma”.

ANNONS

Tingsrätten väljer dock att tro på den misshandlade pojken – bland annat för att han har nämnt dödshotet för sin mentor samma dag som det hände. Han har dessutom berättat samma sak både vid polisförhör och under rättegången.

Rätten anser därför att det är bevisat att 15-åringen har gjort sig skyldig till både misshandel och övergrepp i rättssak och han döms till ungdomsvård med särskild föreskrift. 15-åringen ska genomgå ett behandlingsprogram där han får lära sig att ”kontrollera sina impulser och agera på ett mer konstruktivt sätt utifrån sina känslor”. 15-åringen ska också betala 10 600 kronor i skadestånd till skolkamraten.

ANNONS