Små gymnaster. På lördagen var det uppvisning av minitrupperna inom Halmstads frigymnaster.
Små gymnaster. På lördagen var det uppvisning av minitrupperna inom Halmstads frigymnaster.

100-talet flickor och pojkar på gymnastikuppvisning

Fler än 100 pojkar och flickor i åldrarna fyra till sex år visade på lördagen upp sina gymnastiska färdigheter för föräldrar, släkt och vänner i Högskolehallen.

ANNONS
|

Den årliga uppvisningen med minitrupperna från Halmstads frigymnaster lockar alltid mycket publik. De små gymnasterna flög lätt över mattorna med benäget bistånd av hjälpande händer hos de engagerade ledarna.

– Vi har alltid ett stort behov av ledare, annars fungerar inte verksamheten, säger Katarina Larsson, klubbdirektör för Halmstads frigymnaster.

Hon har arbetat som ledare i klubben sedan 1979 då hon hade pojkar i knattegrupper. Under 90-talet startade några föräldrar minitrupperna för både flickor och pojkar i liten skala. Sedan dess har verksamheten vuxit till att omfatta cirka 170 barn, och lika många står i kö.

– I dag har vi 35 barn i fem grupper. När de blir äldre än sex år så slutar vår minitruppsverksamhet för dem. Vartannat år tar vi in till nya bas- och breddgrupper, i höstas tog vi in 160 barn. Högre upp i åldrarna har klubben truppgymnastik, för juniorer och seniorer. Dessutom har vi artistisk gymnastik för killar.

ANNONS

15-åriga Svenja Gudel är hjälptränare för minitrupperna. Hon har själv varit med i klubben sedan hon var fem år.

– Nu har jag slutat träna efter att jag skadade foten. Men jag tycker det är kul att vara med och träna de små barnen, säger hon.

Reglerna säger att det måste finnas en tränare som ”passar” vid varje redskap.

Enligt Katarina Larsson fungerar frigymnastiken på lägre nivå som en sorts grundträning.

– Många ungdomar tränar flera olika sporter. I den åldern börjar det krävas att de ska träna mer och specialisera sig. De stora avhoppen från oss kommer i åldrarna 13-15 år.

Klubben har också en stor grupp som elitsatsar, både inom truppgymnastik och inom artistisk gymnastik. Av klubbens sammanlagt 886 medlemmar är 552 aktiva.

När det gäller tillgången på ledare varierar det. Just nu har man ett hyfsat antal. Men många slutar när de kommer upp i gymnasieåldern eller när de flyttar och börjar studera på annan ort.

– Men sedan kommer en del tillbaka och blir minitruppledare när de själva bildat familj och skaffat barn. Det är kul, säger Katarina Larsson.

ANNONS