Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

1/3

Återkommande inbrott en tråkig vana för Getingekiosken

Sju inbrott och flera försök. Efter förra veckans kupp har kioskägaren Daniel Eliasson återigen fått rensa upp efter brottslingarnas härjningar.…"Man tappar lite suget. Det är så tråkigt."

Daniel Eliasson tog över kiosken i Getinge 2008. Det dröjde ett litet tag innan första inbrottet, men han minns väl hur han tänkte.

– Första gången kändes det personligt, att det var riktat mot mig. Jag var i uppstarten och undrade ”Vem är ute efter mig? Vem vill att det ska gå dåligt för mig?”. Efter två-tre gånger kändes det fortfarande som att någon ville jävlas med mig. Sedan hände det igen och igen. Men man blir inte van eller härdad. Det är alltid jättetråkigt.
I våras flyttade kiosken in i större lokaler i gamla postkontoret. Sedan dess har affärerna gått bra. Men förra veckan kom det första inbrottet på nya stället.

– Man tappar lite suget. Det är så tråkigt. Det hade ju blivit så jättebra och fint här. Det är så deppigt.

– Men samtidigt får man tänka att det här är ju en arbetsplats. Det hade nog känts värre om det hade varit hemma som det var inbrott. Det är så man får tänka.

Bytet har nästan uteslutande varit cigaretter och snus.

– De var inne i sex minuter och rensade cigaretterna. De är skickliga på det de gör. Securitas kom 16 minuter efter att larmet gick, men då var tjuvarna redan klara.
Vid flera av inbrotten har brunnslock använts för att krossa glasrutor, vilket också gör att kiosken har varit tvungen att stänga för att ta hand om skadegörelsen. På förra stället satte man upp galler för fönstren, men inte heller det hjälpte. Vid ett av inbrotten kopplades rep på gallret efter en bil, som sedan kunde köra och slita upp det. Så att göra något liknande i den nya kiosken känns inte aktuellt, säger Daniel.

– Alla tjatar om att jag borde sätta upp galler. Men det hade jag på det gamla stället och det slet de upp, och det skadade ju ännu mer. Här har vi stora fina fönster som gör att det blir öppet och fint.

Efter sju inbrott och en del misslyckade inbrottsförsök är det lätt att bli luttrad - framförallt eftersom inget av dem har blivit uppklarade.

– Det löser sig aldrig, tänker jag. Inget av inbrotten har klarats upp. Jag får en rapport av polisen men sedan säger de bara att utredningen är nedlagd i brist på bevis.
Han hoppas dock att det skulle kunna gå bättre den här gången.

– Vittnen vaknade och såg bilen och kunde ta registreringsnumret.

Getingeborna har varit ett bra stöd till Daniel efter alla händelser.

– Det blir mycket uppståndelse när något händer i Getinge. Alla är jättesnälla, man märker att många bryr sig.