Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

1/10
ANNONS ▼

Åklagaren yrkar på fyra till fem års fängelse för mord

Utan den åtalade 20-åringens egna uppgifter hade det aldrig blivit något åtal. Det väger åklagaren Gisela Sjövall in när hon yrkar på att han ska dömas för mord på Albin Einarsen och straffas med fyra–fem års fängelse.

Gisela Sjövall utgår i sitt förslag ifrån maximistraffet på 14 års fängelse för mord, som ”är det värsta brottet som finns”, resonerade hon under sin sluplädering på fredagen.

Rättegången mot den 20-årige Halmstadbo som erkänt att han dödade Albin Einarsen i maj 2014 avslutas på måndag, då håller mannens advokat Göran Ruthberg sin slutplädering.
Ruthberg hade räknat med att åklagare skulle poängtera 20-åringens medverkan i utredningsarbetet, eftersom det är en avgörande detalj när rätten ska besluta om påföljden.

Däremot hade han inte förväntat sig att beräkningen skulle utgå ifrån 14 års fängelse, snarare tolv år.

Gisela Sjövall lyfte under sin nästan timslåna plädering fram ett antal omständigheter från gärningen som hon anser talar för att 20-åringens berättelse kan vara aningen nedtonad. Hon ville att tingsrätten ska överväga att det kan ha gått till något mer våldsamt på brottsplatsen än 20-åringen velat medge.

Men framför allt tryckte hon på de detaljer i händelsekedjan som belastar den misstänkte 20-åringen på ett helt annat sätt än hans egen uppfattning gör, den som får honom att erkänna betydligt mildare ”grovt vållande till annans död”.

Gisela Sjövall lyfte till exempel fram frågan om 20-åringens likgiltighetsuppsåt, pekade på att han själv berättat om att han har svårt att kontrollera sina aggressiva känslor och det faktum att han tog ett strupgrepp ”då måste han ha insett att det kunde leda till döden”. Hon påminde också rätten om att 20-åringen i det skedet tog två mobilbilder på den då medvetslöse Albin.
Gisela Sjövall utgick i från de skador som hittades på kroppen och drog slutsatsen att ”han måste ha hanterat kroppen mer bryskt än han berättat”.

– Det innebar en stor risk att lägga honom i vattnet, konstaterade hon och lade till i sitt resonemang inför rätten att sedan lämnade han platsen, utan att kontakta någon.

Hon anser inte att det finns några förmildrande omständigheter, den misstänkte agerade inte i stark affekt, det var han själv som tog till våld.

Därför yrkar hon på att han ska dömas till fängelse, om han varit 21 år vid brottstillfället skulle straffvärdet ha motsvarar 14 års fängelse, men med hänsyn till att han var 17 och att han medverkat till brottets uppklarning yrkar hon att han sa dömas till fyra-fem års fängelse.

Under fredagens förhandling blev trycket för stort även för Albin Einarsens pappa, som följt i stort sett hela rättegången på plats i rättssalen. Under fredagen fick han känning av smärtor och tryck i bröstet och fördes senare med ambulans till sjukhuset för undersökning.

Läs mer om Mordet på Albin Einarsen
MEST LÄST